2025-ig velünk maradhat a magas kakaóár

2024. október 20. – 19:36

Másolás

Vágólapra másolva

Beleszólhatnak az idei halloweeni szezonba a rekordmagas kakaóárak, legalábbis Amerikában. A CNN arról ír, hogy a csokigyártók kreatívan próbálnak megbirkózni az idei kakaóhiánnyal. A Wells Fargo CNN-nel megosztott adatai alapján év eleje óta több mint kétszeresére emelkedett, és azóta is rekordmagasságban van a kakaó ára. A tonnánkénti ár áprilisban 12 ezer dollárra emelkedett, jelenleg 7400 dollár környékén jár, míg januárban 4100 környékén volt.

A kakaó előállítását az nehezíti, hogy nagyon speciális körülmények és hőmérsékleti tartomány kell a termesztéshez. Az elmúlt három évben a kedvezőtlen időjárási események sorozata sújtotta Nyugat-Afrika kakaótermelő régióit, melyek a világ kakaóellátásának több mint 70 százalékáért felelősek: először az El Niño időjárási jelenség emelte meg a hőmérsékletet, aszályt okozva, aztán özönvízszerű esőzések miatt elterjedtek a gombás betegségek a növényeken, később a száraz és poros idő zavart be, mert a növények nem tudtak elég fényt kapni. A Nemzetközi Kakaószervezet (International Cocoa Organization, ICCO) augusztusban az jósolta, hogy a világ kakaótermése 14,2 százalékkal csökken a szezonban.

A helyzet meglátszik a csokoládégyártók forgalmán is, a világ egyik legnagyobb gyártójának számító Hershey augusztusban 288 millió dolláros nyereségről számolt be, ami 48,7 százalékos csökkenés az előző évhez képest. Az elemzők és a kereskedők ugyanakkor optimisták az idei szezonnal kapcsolatban, arra számítanak, hogy a hiány csökkenni fog az előző éveknél jobb időjárási feltételek miatt miatt.

Az elemzők szerint azonban a kakaó ára még legalább 2025 szeptemberéig magas maradhat.

Addig a vállalatok többféle módon igyekeznek túlélni az Egyesült Államokban: többen egyszerűen csak csökkentik a termékek méretét, míg van, aki a csokoládét más töltelékre, például ostyára vagy magokra cseréli. A Mars (a Skittles és az M&Ms gyártója) bővítette a gyümölcsös édességek és a gumicukrok kínálatát halloweenre, és piacra dobott olyan csomagokat, amiben egyszerre van csokis és nem csokis termék.

Áprilisban hosszabban is írtunk arról, mi hajtja fel ennyire a kakaó árát, és hogyan gyűrűzhet ez be a kiskereskedelmi árakba is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!