Több százmilliárd forint értékű megrendelésekhez juthatott egyetlen magyar cég a hazai aksigyárak építésén

2024. október 19. – 08:38

Másolás

Vágólapra másolva

2017 óta a hivatalos bejelentések és a Telex becslései szerint körülbelül 8000 milliárd forintnyi akkumulátoripari beruházást valósítottak meg és jelentettek be Magyarországon. A beruházások értékének nagy részét a gépsorok megvásárlása teszi ki, de abból 800-1600 milliárd forintnyi összeg a gyárak építésére mehet el.

Pénteken egy hosszú cikket jelentettünk meg arról, milyen magyarországi szereplők mennyit profitálhatnak az akkugyártás felfuttatásából. Eszerint ezeknél a gyárépítéseknél az általános gyakorlat az, hogy a földmunkákat, az alapozást és a szerkezetépítést magyar vállalatok végzik, míg a speciálisabb feladatokra, például a csővezetékek, az erősáramú rendszerek és a gépészet kivitelezésére a gyártók a saját országukból hoznak kivitelezőt. A koreai aksigyárakon tehát koreai építési vállalkozók, a kínaiakon kínaiak is dolgoznak.

A kevésbé speciális építési feladatokkal azonban a cégek inkább magyar vállalatokat bíznak meg, a választásuk pedig a leggyakrabban ugyanarra a vállalatra, a Garancsi István tulajdonában álló Market Zrt.-re esik. Market Építő Zrt. kivitelezte vagy kivitelezi az SK komáromi és iváncsai üzemeit, a CATL debreceni gyárának egy részét, a Bamo (Huayou) ácsi gyárát és a Semcorp debreceni szeparátorfólia-gyárát is.

A Market honlapján elérhető tájékoztatók szerint a cég a fent említett négy akkumulátorgyár és egy szeparátorfólia-gyár építése során körülbelül 860 ezer négyzetméternyi épületet húzott fel, vagy fog felhúzni, ezek nagy része ipari csarnok. Egy nekünk név nélkül nyilatkozó építőipari szereplő szerint ma négyzetméterenként körülbelül 200-400 ezer forintba kerül egy ipari csarnok kivitelezése, ez alapján a 860 ezer négyzetméternyi épület nagyságrendileg 170-340 milliárd forintnyi megrendelést jelenthetett.

A teljes, erről szóló cikkünket itt lehet elolvasni.

(Cikkünk megjelenése előtt megkerestük a Market Zrt.-t, de nem válaszoltak a kérdéseinkre.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!