10-20 százalékkal nagyobb hitelt is felvehetünk ugyanakkora törlesztővel, ha megvalósul az 5 százalékos kamatplafon

2024. október 18. – 07:14

Másolás

Vágólapra másolva

Ha a kormánynak sikerülne kipréselnie a bankokból az 5 százalék alatti THM-mel kínált lakáshiteleket, akkor ugyanakkora törlesztőrészlettel 10-20 százalékkal magasabb összegű kölcsönhöz lehetne hozzájutni, ami ellensúlyozhatná a lakások drágulását – derül ki a Bank360.hu számításaiból.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szeptemberben kérte a bankoktól az 5 százalék alatti önkéntes THM-plafon bevezetését néhány hónapon belül, és mostanra ez már a kormány 21 pontos gazdasági akciótervében is szerepel. Jelenleg ehhez képest 6,5-7,9 százalékos THM-ekkel találhatnak lakáshitelt az átlagügyfelek, és még a bankok hitelárazását befolyásoló hosszú távú, 10 és 20 éves BIRS referenciakamatok is 6,3-6,7 százalék körül mozognak.

A bankok kínálatában inkább jellemző 7 százalék feletti ajánlatokat vizsgálva még szembetűnőbb, hogy mekkora lenne a változás 5 százalék alatti THM-mel kínált lakáshitelek esetében. Van olyan nagybank is, amely jócskán a korábbi, június végéig élő önkéntes kamatplafon felett, 7,86 százalékos THM-mel kínálja a lakáshitelét az átlagos jövedelmű ügyfeleknek. 20 millió forintot 20 évre így 162 270 forintos törlesztőrészlettel lehet felvenni. Ugyanezzel a törlesztőrészlettel 5 százalékos THM-mel az igénybe vehető hitelösszeg 24,5 millió forint is lehetne, ami 22,5 százalékkal több, mint amennyit a jelenlegi ajánlatok mellett tudnánk felvenni.

A kamatok csökkenése tehát azoknak is kedvezne, akik eddig azért nem vágtak bele a lakásvásárlásba, mert nem tudtak elegendő kölcsönt felvenni a kiszemelt ingatlan megvételéhez. Ők az ingatlanpiaci áremelkedéssel is versenyt futnak, de az 5 százalék alatti THM-eknél jobban nőne az ugyanazzal a törlesztővel felvehető hitelösszeg, mint amennyivel várhatóan drágulnak a lakások.

Az olcsóbb lakáshitelek azt is jelentenék, hogy ugyanahhoz a hitelösszeghez lényegesen kisebb törlesztő is elegendő lenne, így azok az igénylők is hozzájutnának, akik most beleütköznek a jövedelemarányos törlesztési mutató (JTM) szabta korlátokba, ami alapján a havi törlesztés nem lehet magasabb a jövedelmük meghatározott százalékánál.

Az 5 százalék alatti THM azok számára is nagy lehetőséget kínálna, akik az elmúlt években drágán, gyakran 10 százalék feletti THM-mel vettek fel jelzálogkölcsönt. Nekik már a jelenlegi kamatoknál is érdemes elgondolkodni a lakáshitel kiváltásán, mert ezzel több tízezer forinttal csökkenthetik a havi törlesztésüket. Ha azonban további 1,5-2 százalékkal lejjebb mennének a THM-ek, akkor még nagyobbat nyerhetnének – hívja a figyelmet a Bank360.hu szakértője, Vrazsovits Rita.

Könnyen lehet azonban, hogy ezek a lehetőségek nem mindenkinek, hanem csak a hiteligénylők egy részének nyílnak meg. Az elmúlt napok nyilatkozatai alapján a bankok és a kormányzat közötti kompromisszumot azt jelentheti, hogy az 5 százalék alatti THM-et egyelőre csak a fiatal igénylők tudnák elérni első, meghatározott feltételeknek eleget tevő lakásuk megszerzéséhez.

Csányi Sándor, az OTP vezére október 17-én a Portfolio konferenciáján felszólalva furcsának nevezte, hogy a kormány 5 százalékos kamatplafont kér a bankoktól be, miközben semmilyen garanciát nem vállal például az infláció szintjére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!