Még a Covid alatt sem volt annyi üres irodaház Budapesten, mint most

2024. október 18. – 07:44

Másolás

Vágólapra másolva

2024 harmadik negyedévében enyhe emelkedéssel elérte a 14 százalékot a budapesti irodapiac üresedési rátája, amivel kilencéves rekord dőlt meg a fővárosban. Legutóbb 2015-ben volt ilyen rossz az irodák kihasználatlansága, még a koronavírus-járvány ideje alatti irodafelmondási hullámban sem keletkezett ennyi üres iroda – írja a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF, BRF) irodapiaci összegzéséből a Vg.hu.

Az összesítés szerint az idei harmadik negyedévben csak három új – összesen 23 ezer négyzetméternyi – irodaházat adtak át Budapesten, amivel 4,4 millió négyzetméternyire nőtt a modern irodaállomány. Ezzel párhuzamosan az irodapiaci kereslet az előző év azonos időszakához képest 30 százalékkal csökkent.

A kihasználatlansági ráta az előző negyedévhez képest 0,08 százalékponttal, az előző év azonos időszakához képest pedig 1,05 százalékponttal növekedett.

A budapesti irodaházak üresedése azért is érdekes, mert a kormány Budapest három különböző pontján összesen 580 milliárd forintért vásárol irodaházakat kormányközeli szereplőktől, ami nekik komoly segítség, hiszen így nem kell majd az értékesítéssel vagy a kiadással bajlódniuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!