Terjed az amerikai szőlőkabóca: az elhanyagolt ültetvények miatt pusztul a szőlő a Soproni borvidéken

2024. október 17. – 13:42

Terjed az amerikai szőlőkabóca: az elhanyagolt ültetvények miatt pusztul a szőlő a Soproni borvidéken
Németh Sándornak is vágnia kell – Fotó: Nagy Márta / Telex
Nagy Márta
Nagy Márta
Soproni tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába küzdenek a szőlőt megtámadó és egyre inkább terjedő aranyszínű sárgaság ellen a Soproni borvidéken, egyre több az elhanyagolt ültetvény, amiben megbújik és szaporodik a betegség terjesztője: az amerikai szőlőkabóca. A gazdák azt mondják, még a kivágott szőlő is jobb, mint az elhanyagolt.

A Soproni borvidéken is felütötte a fejét a szőlő egyik legveszélyesebb kórokozója, az aranyszínű sárgaságot okozó fitoplazma (phytoplasma). Egyre több helyen látni a város körüli ültetvényekben festékkel megjelölt tőkéket, sőt, egész sorokat. Ezeket már megtámadta a betegség, amire nincs is gyógyír. Az egyetlen megoldás a fertőzés terjedésének megakadályozása lenne. De ahhoz teljes összefogás kellene.

A filoxériavészhez hasonló nagyságrendű károkat okozhat

Évek óta itt van a betegség az országban, újabb és újabb borvidékeken üti fel a fejét, és karantént kell elrendelnie a hatóságoknak. A felmelegedés kedvez a fertőzésnek, amit a gazdák már a nagy filoxériavészhez hasonlítanak. Az 1860-as években Amerikából behurcolt betegségben a századfordulóra Európa termőszőlőinek mintegy kétharmada elpusztult. Molnár Ákos, a Soproni borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke szerint az aranyszínű sárgaság a filoxériavészhez hasonló nagyságrendű gazdasági károkat okozhat.

Az aranyszínű sárgaság nevű betegséget egy sejtfal nélküli mikroorganizmus okozza, ami a növény szállító szöveteiben okoz kárt – magyarázza Molnár Ákos. A fertőzés következtében a szőlőtőkék terméshozama 20-50 százalékkal csökkenhet, a beteg növények száma évente megtízszereződhet. A fitoplazma az emberi egészségre semmilyen veszélyt nem jelent, viszont a fontos kultúrnövényt elpusztítja. Ráadásul a betegség elleni védekezéshez nem létezik növényvédő szeres eljárás, a terjedés csak úgy állítható meg, ha annak fő vektorát, hordozóját, az amerikai szőlőkabócát elpusztítják. Ehhez azonban a hatalmas területeken működő összes szőlőművelő gazdaság összefogására lenne szükség, hogy egyszerre, a kabóca pusztítására legalkalmasabb időszakban permetezzenek. Ez a gyakorlatban szinte kivitelezhetetlen. Pedig néhány év alatt egész ültetvények fertőződhetnek meg, és akkor más megoldás nincs, csak a tőkék kivágása és elégetése.

Lassú halál a szőlőskertekben

A megfertőzött tőke fejlődése elmarad, levelei elszíneződnek, ősszel sárga foltok jelennek meg a leveleken. A növénynek lassan minden része elsorvad. Néhány éven át talán terem még, de egyre kevesebbet, míg a bogyók már rossz ízűvé válnak és a tőke teljesen elpusztul. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy vannak a szőlőnek más, hasonló tüneteket mutató betegségei is, ráadásul az aranyszínű sárgaságot kizárólag molekuláris módszerekkel lehet kimutatni és bizonyítani.

A Soproni borvidéken a városhoz közeli lankákon, a Virágvölgyben már azonosították a fertőzést, de a gazdák szerint felütötte a betegség a fejét a Fertő-parti ültetvényekben is. „De hiába küzd a rendes gazda, a rendetlenek miatt ez egy szélmalomharc” – mondják.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) már évekkel ezelőtt kidolgozta szigorú készenléti tervét, kötelező védekezést is előír, védekezési programra is kötelezhet, karantént és kényszervágást is elrendelhet. A fertőzött tőkének még a gyökerét is ki kell vágni és elégetni. Ha a gazda ezt nem teszi meg, a munkát elvégezteti a hatóság és a költségeit a tulajdonosra terheli. Ezen felül büntet is.

Fotó: Nagy Márta / Telex
Fotó: Nagy Márta / Telex

Tartanak is a büntetéstől a gazdák, ezért újabb és újabb szőlőskerteket semmisítenek meg. A bort kedvelő, a szőlőben végzett munkát tisztelő laikusnak ilyenkor fáj a szíve, és értetlenkedik.

„Sokkal jobb a teljesen felszámolt ültetvény, mint a beteg, fertőző szőlő. Sorsára hagyni egy kertet barbárság és a többiek cserbenhagyása” – állítja Taschner Kurt István is, aki harmadik generációs szőlész-borász a borvidéken. Évente kétszer permetez, de hiába, ha a kabóca visszatér. Márpedig visszatér; képes akár másfél kilométert is repülni, úgyhogy a gazos, elvadult búvóhelyeiről könnyen áttelepül a gondozott kertekbe.

Az ültetvények szakszerű kezelése sok pénzébe kerül a gazdáknak, a növényvédelem egyre drágább, a munkáskéz meg egyenesen megfizethetetlen a közeli Ausztria elszívó hatása miatt. Ehhez jön még a klímaváltozás, az egyre kevesebb termés, a borfogyasztás csökkenése világszerte – és most a súlyos fertőző betegség. És a problémákat nem tudják a „rendes, felkészült gazdák” maguk megoldani.

Márpedig a Soproni borvidéken Molnár Ákos számításai szerint több tíz hektár érintett már, de

„ha nem vigyázunk, nagyon gyorsan több száz hektár fertőződhet meg”.

„A kivágás tehát közérdek, a szőlő és a szőlészek védelmét szolgálja” – hangsúlyozza a hegyközség elnöke, aki a nagy baj ellenére optimista, mert szerinte a vészben van egy lehetséges pozitívum is.

Pusztulás után megújulás?

„A megújulás lehetőségét is látom” – mondja, abban bízva, hogy egy ilyen vészhelyzet után a talpon maradt szőlészek tudatosabb gazdálkodást folytatnak majd. Finoman fogalmaz, de azért érteni: a fertőzés miatt meg fognak szűnni az elhagyott kertek, és csak a gondosan kezelt, professzionális szőlészek ültetvényei maradnak élve.

A Soproni borvidék Magyarország egyik legrégibb borvidéke, már a kelták is szőlőt ültettek itt és a Scarbantiát alapító rómaiak is saját bort ittak. Mára a területek széttagolódtak, a város egyre több területet foglal el, nem ritka, hogy egy-egy ültetvény között családi házak állnak. Pedig a soproni hagyományokat meghatározza a szőlő, és az azt művelő soproni szőlőműves, a poncichter. Mai utódaik egyébként mindennek ellenére jó termésnek örülhetnek. Bár a klímaváltozást minden kultúrnövény megsínyli, Sopron környékén legalább csapadékból volt elég. De voltak hosszú, forró hetek is, aminek következménye a létartalom csökkenése volt. Aki időben szüretelt, jól járt.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!