Hernádi: A zöld átállásra szükség van, de ennek költségét jelenleg nem bírja el sem a gazdaság, sem a társadalom

2024. október 17. – 10:21

Másolás

Vágólapra másolva

Hernádi Zsolt Mol-vezér a Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáján előadva azzal a kérdéssel foglalkozott, hogy létezhet-e egyszerre európai föderalizmus és nemzeti szuverenitás.

Szerinte az ipari vezetők már 2005-ben figyelmeztették az Erópai Uniót, hogy az európai ipar rossz irányba halad. Hernádi idézett egy 2005-ben készült előrejelzésből, ami 2025-re Ázsia és Amerika gazdasági túlsúlyát jelezte. A Mol-vezér szerint az európai Green Deal erőn felüli vállalásokat vár el az európai ipartól.

„A zöld átállásra szükség van, de ennek jelenleg olyan magasak a költségei, amiket nem bír el sem a gazdaság, sem a társadalom” – mondta.

Hernádi szerint az energiaárak historikusan folyamatosan csökkentek, ehhez pedig hozzászokott a társadalom, ami miatt folyamatosan nő az energiafogyasztásunk.

Az orosz olajról elmondta, az megtalálta az új piacait: az EU helyett Indiába és Ázsiába exportálja a kőolajat, Hernádi szerint tehát az orosz olaj szankcionálásával az unió igazán nem hatott az orosz gazdaságra. Miközben Európában csökkentették a kapacitásaikat az olajfinomítók, Ázsiában növelték. Az ázsiai finomítók mindeközben Európába exportálják termékeiket, mert Európában továbbra is nő a kereslet, csak a finomítók nem tudják kiszolgálni.

Annak ellenére, hogy egyre több alternatív energiaforrásunk van, több fát és szenet használunk fel, mint az ipari forradalomkor. „Nem sikerült semmilyen fosszilis energiahordozót kivezetni, a megújuló energiaforrások csak a többletenergiát tudják biztosítani”, mondta Hernádi.

Szerinte kiszámítható értékláncok nélkül bele fogunk bukni, a zöldítési programunkba. A Molnak a következő 5 évben 12 milliárd dollárt kéne fordítania beruházásokra, amiből 6,5 milliárd dollár csak a jelenlegi kapacitások fenntartására kéne költenie. Hernádi Csányi Sándorhoz hasonlóan sérelmezte a különadókat, amik 2-3 milliárd dollárt vittek el. Hernádi szerint így nehéz lesz fejleszteni.

A Mol-vezér arról is beszélt, hogy ha az európai piacot nemzetállami piacoknak tekintjük, akkor Európa le fog maradni. Európában az innovációra költött befektetések egyharmada jön magánforrásból, egyharmada pedig állami, közösségi finanszírozásból. Amerikában ez az arány 74 százalék és 4 százalék, ott rábízzák a piacra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!