Romániába költözteti a gyártás egy részét a Zalakerámia

2024. október 16. – 14:16

Másolás

Vágólapra másolva

Leszerelik a Zalakerámia romhányi üzemét, a tófeji egység pedig augusztus óta nem termel, azaz gyakorlatilag teljesen leállt a cég magyarországi termelése, írja a HVG. A lap úgy tudja, a patinás magyar csempegyártó Kolozsvárra költözteti a romhányi gyár technológiáját.

A cikk miatt megkerestük a Zalakerámiát, a cég a kérdéseinkre megerősítette, hogy az építőipar évek óta tartó általános visszaesése miatt a Lasselsberger-cégcsoport termékoptimalizálás mellett döntött, emiatt a romhányi egység néhány elemét valóban a cégcsoport külföldi termelőegységei veszik át, más részeket a tófeji gyárba tervezik áttelepíteni. Mint írják, a Romániában (Kolozsváron) zajló Lasselsberger-beruházás részben a Zalakerámia beruházásának is tekinthető.

A vállalat tavaly májusban közölte, hogy csoportos létszámleépítést hajt végre a Zala megyei Tófejen található üzemében, az ott dolgozó több mint 200 ember közel 90 százalékát elbocsátották. A HVG azt írja, a gyártás idén ugyan újraindult Tófejen, augusztusban azonban ismét leállt az üzem, és februárig biztosan nem fog termelni.

A romhányi üzem jövője azért fontos kérdés, mert a két gyár közül ez képvisel magasabb technológiai minőséget, néhány éve komoly beruházást hajtottak végre a gyártás korszerűsítése érdekében. A HVG úgy értesült, hogy itt nem volt csoportos leépítés, az emberek „önkéntes alapon, apránként szállingóztak el” az egyik forrásuk szerint, aki úgy tudja, a romhányi telephely logisztikai bázisként funkcionál mostantól. A Zalakerámia anyacégének, a Lasselsbergernek romániai érdekeltsége, a Sanex bázisa Kolozsváron található: a HVG szerint az új gyártóeszközök érkezésével az üzem egy, a város mellett található ipari parkba költözik, az új termékek gyártása várhatóan már 2025-ben megindulhat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!