Újabb kínai autógyártó vizsgálja, hogy gyárat nyisson-e Európában

2024. október 14. – 09:43

Másolás

Vágólapra másolva

A kínai, állami tulajdonban lévő GAC autógyártó vizsgálja, hogy az európai uniós vámok elkerülése érdekében az EU-ban kezdjenek gyártásba – nyilatkozta a cég vezérigazgatója vasárnap a Reutersnek.

A GAC Kína egyik legnagyobb autógyártója, ami 2030-ig félmillió autót adna el külföldre. Európában eddig nem árusítottak, de pont a hétfőn kezdődő Párizsi Autószalonon mutatnák be az első, európai piacra szabott elektromos SUV-jukat.

A cég vezérigazgatója azzal számol, hogy az EU által nemrég kivetett vámok hatással lesznek rájuk, de hosszú távon le fogják küzdeni ezt az akadályt. Szerinte találnak majd egy megoldást a mostani helyzetre, az egyik megoldás pedig a helyszíni gyártás lenne. „Nagyon aktívan vizsgáljuk ezt a lehetőséget” – tette hozzá.

A cégvezető szerint még nagyon korai szakaszban vannak az erről szóló tárgyalások, és a vállalat mérlegeli, hogy új üzemet építsen-e, vagy egy már meglévőt vegyen és építsen át.

Az elmúlt években több kínai autógyártó is bejelentette, hogy gyárat nyitna vagy építene Európában. A BYD például Szegeden építkezik, és sokáig szó volt róla, hogy a Great Wall Motors Pécsre költözhet, de attól végül (ideiglenesen) elálltak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!