Navracsics bejelentette: jövőre elveszik az iparűzésiadó-bevétel egy részét a városoktól, és a járások kapják meg azt

2024. október 8. – 11:44

Másolás

Vágólapra másolva

Elindulhat a Versenyképes Járások Program, jövő januártól minden magyarországi járás garantált éves fejlesztési forráshoz jut – jelentette be Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter. A programot elsősorban úgy finanszíroznák, hogy elvennék a települések iparűzésiadó-bevételének egy részét.

Ennek részeként az iparűzési adó jövő évi többlete kerülne be a területfejlesztési alapba és válna „visszapályázhatóvá” a járások által. Ez a PM szerint nagyjából 65 milliárd forintot tesz majd ki.

A miniszter szerint a program célja a területi felzárkózás elősegítése. A járások arra az összegre pályázhatnak, mint ami az iparűzési adó 2025-ös többletéből szednek be, de ha ez a többlet egy járásban nem éri el az évi 250 millió forintot, akkor a költségvetés kiegészíti azt. „Azaz legalább 250 millió forintos keretre pályázhat minden járás, a vármegyeszékhely-központú járások esetében ez az összeg 500 millió forintot jelent” – mondta Navracsics.

A tervek szerint összességében 141 járás jut nagyobb fejlesztési forráshoz, mint ami az iparűzési adó többlete lenne, és 33 olyan járás van, aminek 250 millió forint feletti többlete lesz 2025-ben.

A projekt kidolgozására és a pályáztatás menetének lebonyolítására úgynevezett járási fejlesztési fórumok jönnek létre. Ezek vezetői a járásszékhelyi polgármesterek lesznek, tagjai pedig az önkormányzati hivatallal rendelkező települések polgármesterei. A döntéseket a fórumoknak kétharmados többséggel kell meghozniuk.

A módosítás vesztesei azok a települések lehetnek, amelyek ma jelentősebb iparűzésiadó-bevételre tesznek szert, és ez a következő években nőne. Ilyenek lehetnek azok a városok, amelyekben most vagy jövőre nyitnak meg vagy bővítenek valamilyen gyárat.

Az iparűzési adót Magyarországon korábban minden esetben azok a települések kapták, amelyek területén egy-egy vállalat üzemel. Ebbe 2020-ban nyúlt bele a kormány, amikor Gödtől Pest vármegyének adta a Samsung akkumulátorgyár adóbevételeit, később ez történt az iváncsai akkugyárral és a paksi atomerőművel is.

Arról hosszú ideje szó van, hogy a kormány egyes tagjai az egész országban megváltoztatnák a helyi iparűzési adó rendszerét, Lázár János korábban arról beszélt, hogy ő is támogatna egy ilyen reformot. A kormányzat lépései és egyes nyilatkozatok alapján sokan azzal számoltak, hogy teljesen elvennék azt a településektől, és a vármegyéknek adnák át.

Navracsics bejelentése alapján most nem ez valósul meg, csak az iparűzésiadó-bevétel egy részét veszik majd el a településektől, és az a vármegyék helyett a járásoknál köthet majd ki. Arról, hogy hogyan vette el a kormány Pakstól a helyi iparűzésiadó-bevételt, itt írtunk hosszabban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!