A Covid óta teljesen máshogy bánnak a pénzzel az amerikaiak és az európaiak, és erre jó okuk van

2024. október 8. – 18:43

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus után teljesen elvált egymástól, mennyit költenek és mennyit tesznek félre az Európai Unió és az Egyesült Államok lakói. Míg az európaiak az orosz-ukrán és az izraeli-palesztin háború miatt az elmúlt években szokatlanul sokat spóroltak, az amerikaiak sokkal nyugodtabban szórják a pénzt – írja a Financial Times.

Az Eurostat adatai alapján a koronavírus-járvány előtt az eurózóna lakói átlagosan a jövedelmük 12,3 százalékát tették félre. Ez a Covid alatt megugrott, majd csökkenni kezdett, de most a 15,7 százalékos megtakarítási ráta elérésével újabb hároméves csúcsra emelkedett.

Az amerikaiak – egy másik módszertannal számolt – megtakarítási rátája 2010 és 2019 között átlagosan 6,1 százalék volt. Ez a koronavírus-járvány idején megugrott, majd csökkenni kezdett, és idén második negyedévben 5,2 százalékra apadt – ami nagyjából az európai érték egyharmada.

„Az, hogy az amerikaiak kevesebbet tettek félre, hozzájárult a fogyasztás növekedéséhez, ami az amerikai gazdasági növekedés fő hajtóereje, és az egyik legfontosabb oka annak, hogy az amerikai gazdaság gyorsabban nőtt, mint az európai – mondta erről Mark Zandi, a Moody's Analytics vezető közgazdásza –, ezzel az amerikai fogyasztó húzta a világgazdaság vonatát.”

Az OECD legfrissebb becslése szerint az Egyesült Államok gazdasága idén 2,6 százalékkal nő, míg az Eurózónáé csak 0,7 százalékkal. Zandi hozzáteszi: az USA-ban sokkal több embernek van részvénye, mint Európában, és mivel az amerikai részvények árfolyama az előző években nagyon gyorsan növekedett, sokak vagyona is nőtt.

Az is fontos különbség, hogy az európaiak jellemzően rövidebb lejáratú jelzáloghitelekkel vesznek lakásokat, ami miatt relatív sokat kell a törlesztésre költeniük. Amerikában sokaknak 15 és 30 éves, rekordalacsony kamatozással felvett lakáshitele van, aminek a törlesztése a jövedelmük kisebb részét emészti fel.

Simon MacAdam, a Capital Economics tanácsadó cég közgazdásza szerint a koronavírus-járvány miatt bevezetett lezárások idején felhalmozott megtakarításaik nagy részét az európai háztartások az elmúlt években felélték. Az elemzők szerint az európaiak a német gazdaság gyengélkedése, a közel-keleti és az orosz-ukrán konfliktus eszkalációjától való félelem miatt ilyen óvatosak.

Az egész Európát sújtó jelenség Magyarországon is tapasztalható: az elmúlt években – az inflációt nem számolva – folyamatosan 10-15 százalékkal emelkedtek a magyar fizetések, míg a kiskereskedelmi forgalom nem hogy nem nőtt, de sokszor inkább csökkent. Ennek az okairól és következményeiről ebben a cikkben írtunk hosszabban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!