Az MVM venné meg a román E.ON-t? A német cég szerint még nincs megállapodás

2024. október 2. – 12:47

Másolás

Vágólapra másolva

Az állami MVM szeretné felvásárolni a romániai E.ON-t – adta hírül a Maszol. A lap értesülése szerint a magyar cég már egyezséget is kötött a német tulajdonban lévő, villamosenergia- és földgázpiaci vállalattal. Kerestük az MVM és az E.ON hazai kommunikációs munkatársait, akiktől azt a választ kaptuk, hogy folyamatban levő tranzakciós ügyet nem kommentálnának. Az E.ON annyit jelzett, hogy a romániai ügyletről biztosan nem a magyar cég fog kommunikálni, de a kérdésünket eljuttatták a központba.

Alexander Ihl, az E.ON kommunikációs vezetője valóban válaszolt, mint mondta, az E.ON a stratégiájának megfelelően folyamatosan felülvizsgálja portfólióját a fenntarthatóság, a digitalizáció és a növekedés stratégiai programjának előmozdítása érdekében. Ezzel összefüggésben az E.ON stratégiai felülvizsgálatot hajt végre romániai kiskereskedelmi üzletágáról, amint azt az év elején közölte is.

Ez a stratégiai felülvizsgálat még nem zárult le, és az E.ON nem kötött megállapodást az adásvételről.

Az E.ON és az MVM közötti potenciális tranzakcióról a romániai magyar lap szerint csak a parlamenti és elnökválasztások után terveztek beszámolni a nyilvánosságnak a szerződő felek. A lap forrásai szerint a létrejövő tranzakcióról azonban már tájékoztatták Marcel Ciolacu miniszterelnököt is. Az E.ON korábban a Romgazzal és az OMV Petrommal is tárgyalt a lehetséges adásvételről, de úgy tűnik, az MVM tette a legkedvezőbb ajánlatot.

A magyar energiaszakma általunk elért képviselői megosztottak voltak, volt aki azt jelezte nekünk, hogy számára ez az ötlet új, de amennyiben ennyi pénze van az MVM-nek, akkor igazán fordíthatná azt a hazai energiamix rendbetételére. Lenne például feladat a Mátrai Erőművel, vagy azzal, hogy a hazai napenergia-kapacitásokhoz képest csak elenyésző mennyiségű tárolási lehetőségünket bővítsük.

Más forrásunk azt mesélte, hogy a potenciális tranzakciót érdemes nagyobb kontextusba helyezni. Nagyjából egy éve zajlik az előkészület, a német energiacégek portfóliótisztítása még az RWE-E.ON, vagyis két nagy német energetikai cég tranzakciója idején kavarodott fel. Az Innogy céget 2016. április 1-jén hozták létre, az új entitás egyesítette az RWE leányvállalatait: 2018 márciusában viszont bejelentették, hogy az E.ON felvásárolja az Innogyt. Ugyanakkor nem tarthatott meg minden portfólióelemet. Az MVM Csehországban már megvette az Innogy nevű céget, és azt nagyon szereti. A társaság nemcsak nyereséges, de van egy olyan olvasata is a működtetésnek, hogy az MVM itthon ugyan olcsón szolgáltat, de a nemzetközi aktivitása nagyon sikeres. Ennek a folytatása lehetne a román cég megvásárlása.

Ugyanakkor olyan energiapiaci szakemberrel is beszéltünk, aki fanyalgott Romániával kapcsolatban, mint mondta, nagyon magasak az adókulcsok, különadók is vannak, a román energiapiac, ha lehet, még rosszabb, mint a magyar.

Az E.ON Romániában 3,4 millió földgázfogyasztót szolgál ki, ezzel a második legnagyobb szolgáltató a lakossági fogyasztók körében az Engie után a maga 41 százalékos piaci részesdésével. A villamos energia terén kisebb a részesedése, csupán mintegy 5 százalék.

Az említett Innogy Csehország első számú földgázkereskedője, amelynek jelenléte egyre erősebb a villamosenergia-kereskedelem piacán is. A cseh vállalat több mint 1,6 millió lakossági és vállalati ügyfelet lát el energiával. Azért a cégért az MVM Zrt. 600 millió dollárt fizetett, ha esetleg tényleg összejön az üzlet, akkor ebből az árból lehet majd kiindulni, ha valaki meg szeretné tippelni, hogy mennyibe fájhat a portéka.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!