Fogyasztóvédelmi vizsgálatot indít az NGM az autókereskedők tisztességtelen szerződési feltételei miatt

2024. október 2. – 11:15

Másolás

Vágólapra másolva

Fogyasztóvédelmi vizsgálatot rendelt el a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) újautó-kereskedőknél az egyre gyakrabban alkalmazott tisztességtelen szerződési feltételek miatt – jelentette be szerdán az NGM.

A minisztérium azt írja, hogy a kormányhivatalokhoz egyre több fogyasztói bejelentés érkezik a tisztességtelen gyakorlatok miatt. Gyakran előfordul például, hogy a márkakereskedés nem vállal felelősséget, ha késve adja át az autót. Olyan esettel is találkoztak, amikor a gépjármű átadási határideje egy év, mégsem teszik lehetővé a vásárlónak, hogy elálljon a szerződéstől. De az is gyakori, hogy a szerződés nem tartalmazza teljeskörűen, világosan és érthetően azokat a feltételeket, amelyek miatt az átadás előtt a kereskedés megemelheti az autó eredeti árát.

Az NGM a fogyasztóvédelmi hatóság szakmai irányítójaként rendelte el a vizsgálatot. Ennek keretében a hatóság azokat a szerződési feltételeket vizsgálja, amelyeket a vállalkozás több szerződés megkötése céljából egyoldalúan, a fogyasztó közreműködése és tárgyalás lehetősége nélkül határozott meg. Ha tisztességtelen gyakorlatot talál, a hatóság felszólítja a vállalkozást, hogy vonja vissza az adott szerződési feltételt. Amennyiben a kereskedő ezt nem teszi meg, a hatóság és a nemzetgazdasági tárca akár közérdekű keresetet is indíthat.

Tavaly év elején több újautó-kereskedéssel szemben közérdekű pereket kezdeményezett a Pest Vármegyei Főügyészség, miután felmerült, hogy a cégek túlságosan nagy mozgásteret hagytak maguknak az autók átadását megelőző áremelésre, illetve a szállítási határidő módosítására. Sajátos, hogy miközben az ügyészség ezeket a pereket mostanra többnyire jogerősen megnyerte, egyszer sem hozták nyilvánosságra a hivatalos márkakereskedések nevét vagy akár azt, hogy mely autómárkákat forgalmazzák. A jelenségről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!