Hulladék-nagykereskedő céget alapíthatott a Debrecenben építkező CATL

2024. szeptember 23. – 14:17

Másolás

Vágólapra másolva

Hulladék-nagykereskedő céget alapíthatott a Debrecenben 3000 milliárd forintból giga-akkumulátorgyárat építő CATL, a világ legnagyobb akkumulátorgyártója, írja a 24.hu. A Fővárosi Törvényszék Cégbírósága szeptember elején jegyezte be a Brunp Recycling Technology Hungary Kft.-t. A cég főtevékenysége a hulladék-nagykereskedelem, de tevékenységei között szerepel még a veszélyes hulladék kezelése, illetve ártalmatlanítása is.

Arra, hogy az új céget a CATL alapíthatta, több dolog is utal. Egyrészt a budapesti belvárosba bejegyzett cég tulajdonosa a HK Brunp Resource Recycling Technology Co. Limited, és a cégadatok alapján ugyanaz az ügyvédi iroda nyújt székhelyszolgáltatást és látja el a kézbesítési megbízott szerepét, mint a CATL akkumulátorgyártásra létrehozott debreceni cége, a Contemporary Amperex Technology Hungary Kft. esetében. Emellett a budapestiéhez hasonló neve van a CATL kínai hulladékfeldolgozójának (Guangdong Brunp Recycling Technology Co., Ltd.), ami azt írja magáról a honlapján, hogy a hulladékfeldolgozó holding a teljes ipari akkumulátorlánc újrahasznosítási rendszerét kiépítette, és a vezető nemzetközi autóipari vállalatok partnere.

Áprilisban egy debreceni konferencián a CATL közügyekért felelős vezetője, Szilágyi Balázs még arról beszélt, hogy több tucat típusú hulladék kezelésére kell majd szerződéseket kötniük, és saját beruházásként egyelőre nem terveznek hulladékfeldolgozást. A CATL a 24.hu kérdéseire nem reagált, a céget mi is megkerestük kérdéseinkkel.

Az akkumulátorgyártás más vegyipari tevékenységekhez hasonlóan veszélyes üzem. A technológia elvileg rendelkezésre áll a gyárak biztonságos üzemeltetéséhez, de ehhez arra is szükség lenne, hogy a jogszabályok és hatóságok kellően szigorúak legyenek a cégekkel. Magyarországon azonban a tapasztalatok alapján inkább az a jellemző, hogy eltakarítják az ágazat útjából a törvényeket. Az akkumulátorgyártás hazai felfutásával cikksorozatban foglalkozunk, az eddigi részek itt olvashatók.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!