Szigorítaná a kormány a munkaerő-közvetítőknek a harmadik országbeliek behozatalát

2024. szeptember 19. – 16:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány rövidesen elérhetővé teszi azt a rendelettervezetet, amely tovább szigoríthatja a vendégmunkások foglalkoztatásának szabályait. A Nemzetgazdasági Minisztérium a kormany.hu-n jelentette ezt be, hozzátéve, hogy hamarosan társadalmi egyeztetés is indul a rendelettervezet kapcsán. A tervezettel az a célja a kormánynak, hogy megvédje a magyar munkahelyeket és a hazai munkaerőpiacot, valamint segítse az álláskeresők által igénybe vehető képzések megszervezését.

Elvileg egységesek lesznek a munkavállalási engedélyek esetében alkalmazott szankciók, tehát a kérelmet minden olyan esetben el kell majd utasítani, „ahol a munkáltatóra a kérelem benyújtását megelőző egy éven belül munkaügyi vagy munkavédelmi bírságot szabtak ki.” És akkor is elutasíthatják az engedély kiadását, „ha a munkaadó alaptalan feltételekkel elzárkózik a magyar munkavállaló foglalkoztatásától, vagy rosszhiszemű magatartást tanúsít a közvetítési eljárások során.”

A tervezet alapján „a magán munkaközvetítők számára ezentúl tilos lesz az Európai Unión kívülről érkező, harmadik országbeli állampolgárok közvetítése.”

Emellett a tervezet ösztönző-rendszerrel bővítené az álláskeresők számára elérhető képzések kínálatát, valamint könnyítené azok megszervezését. Az új elemek bevezetésével egyszerűsödhet a képzések kiválasztása és az eddigieknél több támogatást is kérhetnek az álláskeresők, amivel ösztönözni szeretnék, hogy részt vegyenek ilyen képzéseken.

A kormány szerint a „külföldi munkaerő alkalmazására továbbra is kizárólag csak akkor kerülhet sor, ha magyar munkaerővel már nem tölthetők be az üres álláshelyek.” Bár a szigorítást a magyar családok és munkahelyek védelmével indokolta a kormány, a rendelettervezet részletei elég homályosak.

Magyarországon egyébként 2021 óta nagyjából 10 ezer Fülöp-szigeteki vendégmunkás dolgozik. Ebben a cikkben részletesen írtunk arról, hogy honnan, milyen környezetből érkeznek ezrével, miért ilyen népszerűek Magyarországon, és mennyire éri meg nekik az itteni munka.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!