Csődöt jelentett a Tupperware, az ételtartó dobozok pionírja

2024. szeptember 18. – 11:14

Csődöt jelentett a Tupperware, az ételtartó dobozok pionírja
Fotó: Scott Olson / Getty Images North America / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Csődöt jelentett a Tupperware, az egy időben minden konyha elengedhetetlen részét képező ételtartó dobozok gyártója. A BBC arról ír, a 78 éves cég a bíróság engedélyét szeretné kérni a vállalat eladásához, a célja pedig tevékenysége folytatása.

Már annak hírére 50 százalékkal visszaestek a Tupperware-részvények árai, hogy esetleg csőd következhet. Pedig a Covid-járvány idején felívelést tapasztaltak, hisz mindenki otthon főzött a vendéglátóhelyek ideiglenes bezárása miatt. Azonban a pandémia után folytatódott a csúszás, amit fokozott az alapanyagárak és a szállítási költségek növekedése, valamint a bérköltségek elszállása. Laurie Ann Goldman cégvezér így írt a befektetőknek friss közleményében:

„Az elmúlt néhány évben a társaság pénzügyi helyzetét súlyosan befolyásolta a kihívásokkal teli makrogazdasági környezet.”

Susannah Streeter, a Hargreaves Lansdown brit pénzügyi szolgáltató cég pénzügyi és piaci vezetője azt mondta a BBC-nek sommásan: „már egy ideje vége a bulinak a Tupperware számára”. Szerinte ez a vásárlói szokások módosulása miatt történt így, hiszen elhagyják fokozatosan a szennyező műanyag termékeket. A vállalat hírnevének az olyan könyvelési sunnyogások se tettek jót, mint amikor 2021-ben és 2022-ben sem a valós eredményszámokat közölték.

A hitelezők és a redditezők se tudtak segíteni

A Tupperware már tavaly április elején azt írta jelentésében: „jelentős kétségek merültek fel a vállalat azon képességével kapcsolatban, hogy a vállalat folytatni tudja a tevékenységét”.

A cég a „kihívásokkal teli belső és külső üzleti konjunktúra miatt”, valamint azért, mert megdrágultak a hitelkeretének költségei, korábban is azt prognosztizálta, hogy ha nem tud megfelelő tőkeforrásokat szerezni vagy a hitelszerződését módosítani, akkor rövid távon finanszírozhatatlan likviditási problémákkal kell szembenéznie. A cég legnagyobb problémáját a túl drága hitelek jelentik: ezért tavaly óta háromszor kellett újratárgyalniuk hitelszerződésüket – írtuk a helyzetről tavaly.

A 700 millió dolláros adósságot maga előtt görgető cégen átmenetileg ugyan segíthetett, hogy a redditezők őrült mémrészvény-vásárlásba kezdtek. A reddites humornak köszönhető felemelkedés miatt volt, hogy a részvények több mint háromszoros áremelkedésen estek át. A részvények 24 óra alatt 90 centről 3 dollár fölé emelkedtek 2023. július folyamán.

Az Earl Tupper alapította Tupperware újrafelhasználható tárolódobozai 1946-ban jelentek meg a háztartásokban. Az 1950-es évektől kezdődött, az eladásokat segítő Tupperware-partyk egy különleges marketingfogásnak és popkulturális jelenségnek is számítottak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!