Az elmúlt hat évben megduplázódtak a hazai élelmiszerárak

2024. szeptember 14. – 21:34

Másolás

Vágólapra másolva

A KSH adatai szerint több mint 38 százalékkal drágult a liszt, majdnem 14 százalékkal a cukor és 9 százalékkal az étolaj júniusról júliusra, miután nyáron a megszüntették a kötelező akciókat – derül ki az RTL Híradó riportjából.

Az adatok alapján kijelenthető az, hogy ezeknek az alapvető élelmiszereknek az ára az elmúlt hat évben megduplázódott Magyarországon, miközben más uniós országokban nem volt ilyen mértékű drágulás, átlagosan 40 százalékos volt az árak emelkedése. Ezt támasztják alá Szász Péternek a szavai is, a Portfolio.hu elemzője az Rtl-nek azt mondta, hogy az energiaválság, az orosz-ukrán háború, az ellátási láncok problémái és az időjárás viszontagságai mindenhol éreztették hatásukat. Magyarországon a helyzetet a kötelező akciózás bonyolította, amiknek az eltörlése után az ársapkás termékek ára nem meglepő módon kilőtt – teszi hozzá Szász Péter.

Az Rtl felidézi Matolcsy György szavait, aki már két évvel ezelőtt az árstop eltörléséről beszélt. Ahogy azt a jegybankelnöknek is kifejtette, az ársapkák növelik az infláció mértékét, mert a helyettesítő termékek drágulnak, például az olaj helyett a zsír.

Az Eurostat adatai alapján a magyar boltok már 2023-ban drágábbak voltak a román, holland vagy spanyol üzletekhez képest. A hazai élelmiszerárak pedig tavaly meghaladták az uniós átlagot, miközben a magyar átlag kereset a tagállamok átlaga keresetének a felét sem közelítette meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!