Trump 100 százalékos vámot vetne ki azokra az országokra, amelyek elhagyják a dolláralapú elszámolást

2024. szeptember 8. – 15:40

Másolás

Vágólapra másolva

Jelentősen megnövelné Donald Trump a vámokat azon országok termékeire, amelyek a kétoldalú kereskedelmi ügyletek elszámolása során eltérnének az amerikai dollár használatától – derült ki szombaton a republikánus elnökjelölt bejelentéséből a Fortune tudósítása szerint.

„Ha elhagyjátok a dollárt, nem üzleteltek az Egyesült Államokkal, mert 100 százalékos vámot vetünk ki az áruitokra” – mondta Trump Wisconsin csatatérállamban tartott nagygyűlésén. Trump és gazdasági tanácsadói hónapok óta ötletelnek arról, hogyan lehetne büntetni azokat a partnereket, akik aktívan keresik a lehetőséget arra, hogy a kétoldalú kereskedelmet a dollártól eltérő pénznemekben bonyolítsák. A Bloomberg News korábbi beszámolója szerint az opciók között szerepeltek az exportellenőrzések, a valutamanipulációs vádak és a vámok is, a szombati bejelentés alapján végül az utóbbi fenyegetés nyert, tovább bővítve a protekcionista kereskedelmi intézkedéseket kedvelő Trump büntetővám-portfólióját,

Trump kifejtette, hogy a dollár nyolc éve „komoly ostrom alatt áll”. Kína, India, Brazília, Oroszország és Dél-Afrika egy tavalyi csúcstalálkozón tárgyalt a dollármentesítésről. Ez az USA érdekeivel ellentétes, Trumpnak pedig az a mostani gyűlésen is megismételt célja, hogy a dollár a világ egyeduralkodó tartalékvalutája maradjon.

Wisconsin az egyik legneccesebben nyerhető csatatérállam a Trump és Kamala Harris közötti versenyben. Jelenleg a republikánus és a demokrata elnökjelölt is az állam munkásosztálybeli szavazóinak támogatásáért küzd, akik közül sokan elégedetlenek Joe Biden elnök gazdasági programjával, és általában jól rezonálnak a trumpista ígéretekre. Trump és Harris gazdasági programjáról itt írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!