Jó hír a Buda-Cash-ügyfeleknek: sokan kezdik visszakapni az értékeiket

2024. szeptember 5. – 17:06

Másolás

Vágólapra másolva

Ironikusan úgy is fogalmazhatnánk, hogy még tíz év sem kellett hozzá, és a Buda-Cash egykori ügyfelei pénzeket és részvényeket kapnak vissza. A Telexet arról tájékoztatatta egy volt Buda-Cash-ügyfél (amit aztán háttérbeszélgetésekben többen is megerősítettek), hogy az örömteli fejlemény hátterében az áll, hogy

az ügyben felszámolóként eljáró felszámoló megegyezett egy ma is működő brókercéggel, az Equilor Zrt-vel, hogy ő segítsen az ügyfeleknek kiosztani, ami jár nekik.

A szóban forgó felszámoló az állami PSFN (Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit) Kft., ez a cég saját adatbázisa alapján levélben értesíti az ügyfeleket, akihez van telefon, azokat az Equilor elkezdi hívogatni is. Aki nem kapott ilyen értesítést, ne ijedjen meg, szakaszosan történik a tájékoztatás, az adatok feldolgozása még nem ért véget. Mindenesetre a visszajáró értékek között forint, deviza és részvények is vannak.

Az ügyfelek pedig dönthetnek, hogy ezeket eladják, eltranszferálják, de adott esetben az Equilornál is számlát nyithatnak, vagyis onnantól e céggel üzletelhetnek. Vélhetően az Equilornak ebben az eléggé pepecs munkában ez az üzlet, vagyis érdemes szöszölni az értesítésekkel, hátha lehet ügyfeleket szerezni. Pontos számaink nincsenek, de több ezer ügyfél több milliárd forintjáról van szó (pontosabbat jelenleg azért nem mernénk mondani, mert ellentétes becsléseket hallottunk).

Követelések egymás felé

A Buda-Cash egykori nemzetközi partnerei közül a legjobban a Saxóval húzódott el az egyeztetés, itt voltak a leghosszabb jogi viták is. De miképpen húzódhatott mindez 9 évig? A rémdráma úgy indult, hogy 2015-ben, a brókerbotrányok évében csődbe ment a Buda-Cash Brókerház, és a cég egyes ügyfeleinek a dán (immár kínai többségi tulajdonban álló) Saxo Banknál is voltak eszközei.

Ezen ügyfelek pénze és értékpapírjai megvoltak. Csakhogy, mivel a bedőlés előtt a Saxo Bank maga is milliárdos összeget követelt a Buda-Cash-től mindenkinek volt a másikkal szemben követelése.

A Saxo nagyon leegyszerűsítve sokáig azért nem adta ki az ügyfelek vagyonelemeit, mert úgy vélte, hogy ő nem a magyar lakossági ügyfelekkel, csak egyetlen szereplővel, a Buda Cash-sel volt kapcsolatban, az meg ugye tartozott neki. A témában igyekszünk tovább tájékozódni, de az, hogy ki lehetett adni a papírokat, azt jelentheti, hogy a perek lezárultak, és a PSFN is be tudta azonosítani, hogy kinek mi járt vissza.

Az ügyfelek most mindenesetre sorra azt észlelik, hogy bármi is volt a mögöttes történet, a jogi helyzet végre megoldódhatott, mert augusztus végétől elindult a visszaszolgáltatás, amely még hónapokig elhúzódhat.

Ki hogyan járt ezzel?

Az egyedi történetek eléggé eltérőek lehetnek, vannak olyan papírok, amelyek 2015-ben még gyakorlatilag semmit nem értek, most pedig egy vagyont. Aki szereti az ürömben is az örömöt látni, az mondhatja azt, hogy a kényszerű szünet miatt egy nagyon jó részvénypiaci időszakban nem tudott tranzakciókat végrehajtani, így akár már egész szép összegre is duzzadhatott egy-egy külföldi papír értéke.

De azért vélhetően azért nem sokan tapsoltak annak, hogy 9 évig folyamatos bizonytalanságban voltak, iszonyatos lehetett a tehetetlenség, ráadásul azért sok olyan eset is van, hogy egy papír közben elértéktelenedett, de az ügyfél nem tudta eladni azt.

Most azért a sokat szenvedett ügyfelek tényleg boldogak, mint hallottuk, hálásak az ügyintézőknek és egyéb szakembereknek, bár mint hallottuk, azért bürokratikus feladatuk akad bőven, ellenőrzések, tanúskodások, nyilatkozatok kellenek az értékek visszaszerzéséhez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!