Akkora naperőművet épít a BMW Debrecenben, hogy Szijjártó Péter már a Guinness Rekordokat emlegeti

2024. szeptember 3. – 18:27

Másolás

Vágólapra másolva

A BMW Magyarország és egyben a vállalatcsoport legnagyobb naperőművét építi fel Debrecenben – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter kedden, a napelempark alapkőletételén.

A miniszter úgy fogalmazott: a 71 futballpályányi méretű naperőmű-rendszer a vállalatcsoporton belül a legnagyobb lesz, és egyben ez lesz Magyarország legnagyobb ipari naperőműve is. „És ha jól értem, az E.ON sem épített még sokszor ekkora naperőműparkot, mint ami most itt létrejön. Két német vállalat és Debrecen, Magyarország együttműködése ismételten egy olyan teljesítményt állít elő, amely a Guinness Rekordok Könyvének a jövő évi kiadásában jogosan tarthat igényt a bekerülésre.”

A külügyminiszter szerint ez a beruházás ismét alátámasztja, hogy Magyarország „abszolút globális éllovasi pozícióba” került a zöld gazdaság tekintetében. Mindez szerinte két dolgon alapszik: a közlekedés elektromos átállásán és az energiaelőállítás karbonmentessé tételén.

„Ez két olyan terület, ahol Magyarország globális összehasonlításban is élen jár, és ezt, azt hiszem, hogy a legindokoltabb itt, Debrecenben elmondani. Ugyanis Magyarországon készítik Európa legmenőbb autóipari vállalatai az elektromos motorjaikat és autóikat. És itt, Magyarországon állítják elő a legnagyobb elektromos akkumulátorgyártó vállalatok az elektromos akkumulátorokat, ami nélkül elektromos autó sincsen.” Szijjártó hozzátette, hogy Magyarországon az ipar is egyre több naperőművet épít és használ, a tervek szerint pedig a Debrecenben épülő naperőmű az energiaigények több mint negyedét fogja kiszolgálni.

Az MTI szerint Szijjártó arról is beszélt, Magyarországon ma 278 ezer háztartási és közel 3500 ipari naperőmű működik. A kormány eredeti tervei szerint 2030-ra érte volna el a magyarországi napenergia-kapacitás a 6000 megawattot, ehhez képest most 6700 megawattnál tart a kapacitás.

„Magyarország kormánya továbbra is minden szükséges döntést meg fog hozni annak érdekében, hogy a BMW majd úgy emlékezzen a Debrecen melletti döntésére, mint ami a vállalat történetének legjobb döntése volt” – fogalmazott a miniszter, hozzátéve: a kormány olyan döntéseket igyekszik hozni, hogy abból a BMW, Magyarország, Debrecen és a debreceni emberek is profitáljanak.

A magyar árampiac nyári, elszálló árairól itt írtunk, a hazai akkumulátorgyártásról szóló cikksorozatunkat pedig itt tudja elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!