Elindult a QR-kódos fizetés, amivel jobban járnak a magyar kereskedők

2024. szeptember 2. – 17:26

Másolás

Vágólapra másolva

Elindult a qvik, az új QR-kódos fizetési mód, jelentette be a Magyar Nemzeti Bank. Az új szolgáltatás előnye, hogy az ilyen fizetési tranzakciók mentesek lesznek a tranzakciós illetéktől, így a kereskedőknek is olcsóbb lesz, mint a sima kártyás fizetés. A qvikot először az OTP és a Raiffeisen Bank vezeti be.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke köszöntőjében elmondta, a qvik egyszerre támogatja a magyar gazdaság digitális fejlődését és erősíti az ország pénzügyi szuverenitását. Hozzátette, mivel a szolgáltatás rendszerét hazai cégek üzemeltetik, a felhasználók adatai is országhatáron belül maradnak, vagyis a fizetés is biztonságos.

Túri Anikó, a Nemzetgazdasági Minisztérium közigazgatási államtitkára azt mondta a kormányzatnak kiemelt prioritás „a családok védelme és az online pénzügyi-, banki szolgáltatásokba vetett közbizalom megőrzése” Ezért új bejelentési, zárolási eljárásrendet vezetnek be, aminek célja, hogy a „csalók ne jussanak a pénzhez, a károsultakhoz pedig visszajusson a kicsalt pénzük.”

Az OTP kereskedő partnerei közül már több mint ötezernél működik a qvik, mostantól fokozatosan elérhetővé teszik a SimplePayen keresztül, jelentette be Csányi Péter, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

A qvik a gyakorlatban úgy működik, hogy a boltban a pénztárgép vagy a bankkártyaterminál kijelzőjén megjelenik egy QR-kód, ha ezt a mobillal beolvassuk, azzal egyben fizetni is tudunk. A lehetőség nemcsak a boltokban, hanem az internetes felületeken is elérhető lesz.

A szolgáltatás használatának alapfeltétele, hogy a vásárló rendelkezzen bankszámlával, viszont a bankok semmilyen díjat nem számolhatnak fel a „qvikkelésért”. A QR-kódos fizetések mentesek lesznek a tranzakciós illetéktől, így a bankoknak ezt a költséget egyébként sem kellene tovább hárítaniuk az ügyfelekre, szemben a kártyás fizetésekkel, amelyek után a bankok kártyánként 500 forint átalányt fizetnek évente. A kártyás fizetéseknél megszokott módon a qvikes fizetésről is minden bolt tájékoztat majd.

A kormány még júliusban jelentette be, hogy megemeli a pénzügyi tranzakciós illetéket. Az állami elvonás mértéke 2024. augusztus 1-től a nem készpénzes tranzakcióknál 0,45 százalékra, de maximum 20 ezer forintra emelkedett (eddig 0,3 százalék és maximum 10 ezer forint volt), míg a készpénzt érintő tranzakciók esetében a korábbi 0,6-ról 0,9 százalékra nőtt. Ezt az illetéket alapesetben minden klasszikus banki tranzakciókor – többek között az átutaláskor, készpénzfelvételkor, pénzváltáskor – meg kell fizetni, így a bankkártyás vásárláskor is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!