Fellélegezhet a Mol: Ukrajna mégsem állítja le a Barátság olajvezetéket

2024. augusztus 30. – 15:50

Másolás

Vágólapra másolva

Mégsem áll le január 1-től az orosz kőolajat többek között Magyarország felé is továbbító Barátság kőolajvezeték – derült ki Zelenszkij elnök tanácsadójának péntek délutáni kijelentéséből. Mihajlo Podoljak ugyanis az Ekonomicsna Pravda szerint azt mondta, Ukrajna kész teljesíteni az orosz olaj tranzitjával kapcsolatos kötelezettségeit mindaddig, amíg a vonatkozó szerződések le nem járnak, és mindezt az európai országokkal megkötött kétoldalú megállapodások alapján teszik.

Ez azt jelenti, hogy a délelőtti hírekkel ellentétben mégsem áll le a Barátság kőolajvezeték január 1-jén, hiszen 2029-ig szerződéses kötelezettsége van Ukrajnának is a kőolaj továbbítására. Délelőtt szintén Podoljak kijelentései nyomán ment körbe az európai médiában, hogy Ukrajna 2025 elején az orosz kőolaj és a földgáz továbbításával is felhagy. Emiatt Magyarországon a Mol részvényárfolyama is esésnek indult.

Kőolaj tehát jönni fog jövőre is.

A gázzal viszont más a helyzet, az orosz-ukrán gáztranzitszerződés ugyanis az év végén lejár, és az ukránok régóta mondják, hogy ők ezt nem szeretnék meghosszabbítani. A lépés a 444 szerint bizonytalanná teszi a szállítást, és növelheti az árat, de nem feltétlenül jelenti azt, hogy egyáltalán nem érkezik majd gáz az ukrajnai vezetéken keresztül. Erre Podoljak is utalt az interjújában, azt mondta: „Ha egy európai ország kazah vagy azerbajdzsáni gázt akar venni, készen állunk a szállításra”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!