Kötelező lesz környezeti hatásvizsgálatot végezni az akkumulátorgyáraknál

2024. augusztus 29. – 23:00

Másolás

Vágólapra másolva

Kötelezővé teszi a környezeti hatásvizsgálatot az akkumulátorgyárak létesítésekor a kormány – derül ki az Energiaügyi Minisztérium csütörtök esti közleményéből.

A környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról szóló kormányrendelet frissen megjelent módosítása alapján az új eljárások során egységesen valamennyi akkumulátortípus és részegységei (katód, anód, elektrolit, szeparátor fólia) gyártása, valamint hulladékainak előkezelése, hasznosítása környezeti hatásvizsgálatköteles tevékenységnek minősül.

A korábbi szabályozás szerint az akkumulátorgyártás előzetes vizsgálatköteles tevékenységnek számított, azaz a környezetvédelmi hatóság az előzetes vizsgálati eljárás során hozott döntést arról, hogy a tervezett beruházásból származhatnak-e olyan jelentős környezeti hatások, amelyek miatt környezeti hatásvizsgálati eljárást kell lefolytatni. Az erre vonatkozó kötelezettség általános előírása – a környezet védelmének érvényesítése mellett – egyértelművé teszi a jogszabályi környezetet és kiszámíthatóbb, rövidebb eljárásokat eredményez – érvel a minisztérium.

Az akkumulátorgyártás más vegyipari tevékenységekhez hasonlóan veszélyes üzem. A technológia elvileg rendelkezésre áll a gyárak biztonságos üzemeltetéséhez, de ehhez arra is szükség lenne, hogy a jogszabályok és hatóságok kellően szigorúak legyenek a cégekkel. Magyarországon azonban a tapasztalatok alapján inkább az volt a jellemző, hogy eltakarították az ágazat útjából a törvényeket. A friss rendelkezés ilyen értelemben egy lépés előre a komolyabb odafigyelés irányába.

Az akkumulátorgyártás hazai felfutásával cikksorozatban foglalkozunk, az eddigi részek itt olvashatók.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!