Sokallja a liszt, a tej és a cukor drágulását a kormány, a versenyhivatal vizsgálatot indít

2024. augusztus 28. – 10:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kötelező akciózás kivezetése után a kereskedelmi láncok egyidejű és jelentős mértékű áremeléseket hajtottak végre alapvető termékek esetében, ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kezdeményezi, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) indítson versenyjogi vizsgálatot, írja az MTI az NGM közleménye alapján.

A kötelező akciózást június elsejével vezette ki a kormány, addig közel 3000 üzletet ellenőrizött és 650 millió forintnyi bírságot szabott a GVH. A minisztérium szerint árfigyelő rendszer alapján derült ki, hogy a kötelező akciózás kivezetése után a boltok jelentősen emelték például a 2,8 százalékos UHT tej, a cukor és a gyárói márkás finomliszt árát. Az NGM szerint a finomliszt ára átlagosan 80 százalékkal emelkedett, de volt olyan üzlet, ahol több mint 100 százalékos áremelés is volt.

A gyártói márkás tej ára átlagosan mintegy 45 százalékkal, míg a gyártói márkás kristálycukrot átlagosan több mint 25 százalékkal nőtt. „Az NGM fogyasztóvédelmi szempontból megvizsgálta a helyzetet, majd megállapította, hogy az érintett kiskereskedelmi láncok magatartása aggályos, az áremelések túlzók, ezért szükséges a kiskereskedelmi láncok egyidejű és jelentős áremelésének versenyjogi vizsgálata” – olvasható a közleményben.

Szerda délután a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is megszólalt az üggyel kapcsolatban. Közleményükben azt írták: panaszeljárás keretében megvizsgálják az NGM által feltárt és jelzett árképzési gyakorlatot, az azt alátámasztó bizonyítékokat és megteszik a szükséges intézkedéseket. A GVH hangsúlyozta: elkötelezettek abban, hogy a minisztériummal és a fogyasztóvédelmi hatóságokkal szorosan együttműködve határozottan lépjenek fel a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytató vállalkozásokkal szemben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!