Beindult a debreceni BMW-gyár festőműhelye, az autógyártást év végén kezdik

2024. augusztus 28. – 12:25

Másolás

Vágólapra másolva

Már működik a Debrecen mellé épült BMW-gyár, az előszériás gyártást év végén kezdik. A festőműhely már most is üzemel, óránként akár 30 karosszériát is le tudnak festeni – írja a Hvg.hu.

A festőműhely területe 33 ezer négyzetméter, a telephely több mint 400 hektáros lesz, ha majd teljesen elkészül. Ez lesz húsz év után a márka első, Európában létesített üzeme. Németország és Kína után Magyarország lesz a harmadik olyan ország a világon, amelyben mindhárom német prémiumautó-gyártó, tehát a BMW-n kívül az Audi és a Mercedes is jelen van.

A tervezett kapacitás évi 150 ezer elektromos autó gyártását jelentené, ez az első gyár a BMW Groupon belül, ahol lemondanak a fosszilis tüzelőanyagokról. A tervek szerint a BMW újgenerációs villanyautói készülnek majd a debreceni gyárban.

A gyárban a BMW iX1-es karosszériák felhasználásával üzemelik be a háromszintes fényezőműhelyt, ezt a modellt a németországi Regensburgban szerelik össze. Magyarországon nincs tervben a kisebb városi terepjáró gyártása, eddig csak az iX3 következő generációját erősítették meg.

A gyártelep építése 2022 nyarán kezdődött. A cég néhány hónappal később jelentette be, hogy megduplázza, több mint kétmilliárd euróra növeli a Magyarországra tervezett beruházás mértékét. Az új autógyár rendkívül fontos a BMW számára, mivel szeretné felvenni a versenyt a Teslával is. A magyar állam további 13,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott a beruházás megvalósítására, de már az infrastrukturális fejlesztések is milliárdokba kerültek az építkezés megkezdése előtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!