A BMW megduplázza magyarországi beruházását

2022. november 25. – 16:51

Másolás

Vágólapra másolva

A világ legmodernebb üzemét építjük Debrecenben, jelentette ki Milan Nedeljkovic, a BMW igazgatótanácsának tagja annak kapcsán, hogy a cég pénteken bejelentette, több mint kétmilliárd euróra növeli (mintegy nyolcszáz milliárd forintra), ezzel megduplázza magyarországi beruházásának értékét, amely az ország történetének harmadik legnagyobb zöldmezős beruházása lesz. A várhatóan 2025-ben induló autógyár mellett az elektromos hajtású modellekhez szükséges akkumulátorokat is készítenek majd egy most épülő üzemben, amely ötszáz új munkahelyet jelent az eddigieken felül.

Az Automotive News Europe cikke kiemeli, hogy az új autógyár rendkívül fontos a BMW számára, hiszen a cég szeretné felvenni a versenyt a Teslával. A kezdetben a teljesen új platformra épített középkategóriás, a jelenlegi 3-as sorozattal azonos méretosztályhoz tartozó villanyautókban alkalmazott akkumulátortól azt remélik, hogy előállítási költsége a mostani felére csökken, miközben harminc százalékkal gyorsabban feltölthető, és nőni fog a vele elérhető maximális hatótávolság is.

A bejelentésen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy a bővítés újabb köréhez 13,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a magyar állam, és ezzel Németország és Kína után Magyarország lesz a harmadik olyan ország a világon, amelyben mindhárom német prémiumautó-gyártó, tehát a BMW-n kívül az Audi és a Mercedes is jelen van. A miniszter hozzátette, hogy az új BMW-gyár teljesen elszakad a fosszilis energiahordozóktól, vagyis működése nem növeli majd a magyar gazdaság károsanyag-kibocsátását.

Magyarország jelenleg a világ harmadik legnagyobb akkumulátor-előállítója, és az exportranglista ötödik helyezettje. A BMW évente 150 ezer villanyautó gyártását tervezi debreceni gyárában, amely húsz év után a márka első, Európában létesített üzeme lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!