Életbe lépett a szabály, ami alapján Ausztráliában bírság járhat a főnököknek, ha munkaidőn kívül keresik a dolgozóikat

2024. augusztus 26. – 07:03

Másolás

Vágólapra másolva

Ausztráliában életbe lépett az a szabály, ami lehetővé teszi a munkavállalóknak, hogy figyelmen kívül hagyják, ha a főnökeik munkaidőn kívül keresik őket telefonon vagy levélben – írja a BBC.

A törvény nem azt tiltja, hogy a munkáltatók munkaidő után kapcsolatba lépjenek a munkavállalókkal. Ehelyett jogot biztosít a munkavállalóknak arra, hogy ne válaszoljanak, kivéve, ha az elutasítás indokolatlannak minősül.

A szabályok szerint a munkáltatóknak és a munkavállalóknak meg kell próbálniuk egymás között rendezni a vitás kérdéseket. Ha ez nem vezet eredményre, az ausztrál Fair Work Commission (FWC) közbeléphet.

Az FWC ekkor elrendelheti, hogy a munkáltató ne lépjen kapcsolatba a munkavállalóval munkaidőn túl. És fordítva: ha a szervezet szerint a munkavállaló indokolatlanul megtagadja a válaszadást, elrendelheti, hogy válaszoljon.

Ha ezt nem tartják be a felek, akkor az FWC bírságot szabhat ki. Ennek mértéke a munkavállaló esetében akár több mint négymillió forint, a vállalat esetében akár több mint 22 millió forint is lehet.

A javaslat indoklása szerint a munkavállalók jogait, valamint a munkahely és a magánélet egyensúlyát akarják erősíteni az új szabályokkal.

„Minden olyan szervezet, amelynek alkalmazottai jobban kipihentek és jobban egyensúlyban tartják a munka és a magánélet közötti egyensúlyt, olyan alkalmazottakkal fog rendelkezni, akik kisebb valószínűséggel lesznek betegszabadságon, és kisebb valószínűséggel hagyják el a szervezetet” – mondta John Hopkins, a Swinburne Műszaki Egyetem munkatársa. Hozzátette: „Bármi, ami a munkavállaló számára előnyös, a munkáltató számára is előnyös.”

Egy képviselő szerint az ausztrálok évente átlagosan hat hetet túlóráznak ingyen, ami több mint 92 milliárd ausztrál dollár értékű kifizetetlen munkabérnek felel meg, ami forintban nagyjából 21,6 ezer milliárdot jelent.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!