Nem fogy eléggé a Mercedes S osztály, elbocsátások jöhetnek, az egyik beszállító katasztrófát emleget

2024. augusztus 20. – 11:10

Nem fogy eléggé a Mercedes S osztály, elbocsátások jöhetnek, az egyik beszállító katasztrófát emleget
A jelenleg kapható 223 sorozatú Mercedes S osztály a 2020-as bemutatón – Fotó: Mercedes-Benz

Másolás

Vágólapra másolva

A korábbi kettőről egy műszakra csökkenti termelését a Mercedes legmodernebb, négy éve megnyitott, sindelfingeni üzeme, mert jelentősen visszaesett az itt készülő S osztály, valamint az EQS villanyautók, valamint az itt készülő AMG, valamint Maybach modellek iránti kereslet, számolt be róla az Automotive News Europe. A dolgozók egy részét más típusok gyártósoraihoz irányítják át, míg a lap forrása szerint a nem határozatlan idejű szerződéssel foglalkoztatott munkatársak egy részét elbocsáthatják.

Az idei második negyedév eladási adatai valóban siralmasak. A márka négy legdrágább modelljéből, az S osztályból, az EQS-ből, ennek SUV-kiviteléből, valamint a GLS-ből április eleje és június vége közt mindössze 33400 darab talált gazdára világszerte, ami közel 25 százalékkal elmarad az előző év több mint 44 ezer darabos mennyiségéhez képest.

Bár ezek a márka összeladásaihoz képest nem jelentős számok, más autógyártókhoz hasonlóan a Mercedes is a legdrágább modelljeivel állítja elő a legnagyobb profitot. Így viszont nem meglepő, hogy a vásárlói érdeklődés csökkenése miatt a felső szegmens részesedése, a teljes eladott mennyiségen belül 16-ról 14 százalékra esett vissza a márka autóüzletágában, a haszonkulcs pedig 13,5 százalékról 10,2 százalékra esett vissza az idei második negyedévben.

A német Automobilwoche-nek nyilatkozó, neve elhallgatását kérő beszállítócég vezetője katasztrófának nevezte a fejleményeket, a Mercedes vezérigazgatója, Ola Kallenius pedig valóban komoly kihívásokkal néz szembe, hiszen egyszerre kell kezelnie a kínai árháborút, a csúcskategóriás modellek iránti kereslet megingását, és az ezek magas fejlesztési költségeiből adódó nehézségeket.

A lap szerint a stuttgarti régió egyik Mercedes-kereskedője utoljára 2023. őszén adott el új S-osztályt, míg egy másik kereskedőnél áll egy olyan EQS bemutató autó, amely mindössze ötezer kilométert futott, és hetek óta senki nem próbálta ki, az ára pedig jelenleg kevesebb mint 82 ezer euró, vagyis 32,3 millió forint, noha újként ebben a felszereltségben 130 ezer eurót, vagyis több mint 51 millió forintnak megfelelő összeget kér érte a Mercedes. A legolcsóbb jelenlegi S osztály listaára Magyarországon 40 millió forint, és a típus kisebb-nagyobb módosításokkal négy éve szerepel a kínálatban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!