Bár egy hónapja még tagadta a polgármester, mégis veszélyes vegyi anyagot gyártó üzem épül Hevesen

2024. augusztus 16. – 18:37

Másolás

Vágólapra másolva

Veszélyes anyagot gyártó vegyi üzemet épít a BYN Chemical Hevesre – jelentette be a település polgármestere néhány héttel azután, hogy tagadta az üzem épülését.

A 24.hu szerint A BYN Chemicals leányvállalata egy NMP nevű anyagot gyárt majd a városban. Az NMP egy oldószer, amit az akkumulátorgyártásnál használnak. A vegyület bőr-, szem- és bőrirritációt okozhat, de magzatkárosító vagy vetélést előidéző hatása is van. Ezt az anyagot találták meg a gödi szennyvízben, ami a földekre is kiszivárgott.

„Még június 17-én is azt válaszolta a polgármester, hogy semmilyen kapcsolatban nem állnak a BYN céggel. Ehhez képest pedig tegnap tényként jelentette be, hogy vegyi üzem fog épülni”

mondta az üggyel kapcsolatban Lőcsei Lajos, a Momentum országgyűlési képviselője, aki korábban közérdekű adatigénylésben tette fel a kérdéseit Schweiczer Sándor polgármesternek. Schweiczer júliusban azt válaszolta, hogy semmilyen kapcsolatot nem tartanak fenn a BYN-nel.

Ehhez képest Schweiczer csütörtökön este fél tízkor jelentette be a Facebook-oldalán, hogy a BYN Hevesre települne. A bejelentésben azt írta, hogy a projekt során kiemelten figyelnek a környezetvédelemre, a cég pedig a legszigorúbb német szabványokat betartva tevékenykedik. Emellett azzal érvel, hogy a vállalat támogatást nyújt majd a helyi óvodák és iskolák számára, és az általuk fizetett iparűzési adó is jól jön a városnak. A polgármester posztja alatt sok lakó elégedetlenségét fejezte ki.

A 24.hu szerint az ügyben Csárdi Antal, az LMP parlamenti képviselője is érdeklődött Szijjártó Péter külügyminiszternél, de tőle csak annyi választ kapott, hogy ha „valamely beruházni szándékozó vállalattal sikeresen lezárulnak a tárgyalások, a Külgazdasági és Külügyminisztérium haladéktalanul tájékoztatni fogja a nyilvánosságot”. Csakhogy a BYN beruházásáról a minisztérium nem közölt semmit, és nem volt a helyi állampolgárok tájékoztatását szolgáló közmeghallgatás vagy lakossági fórum sem – írja a lap.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!