Éves bérlettel rukkolt elő a Wizz Air, de van benne egy kis turpisság

2024. augusztus 13. – 14:59

Másolás

Vágólapra másolva


A Wizz Air bevezeti az All You Can Fly programját, amellyel fix áron, utanként 10 euróért lehet repdesni bármennyit. Ez remekül hangzik, azonban van egy kis turpisság is a dologban, lássuk a részleteket!

Az egyszeri utas megveszi a bérletét, ez 599 euróba kerül, ami nagyjából 240 ezer forint. Ezután az éves díjért cserébe egy éven keresztül

a Wizz Air teljes hálózatán 9,99 euróért, vagyis kb. négyezer forintért foglalhat jegyet,

ahányszor csak akar, és ahová csak akar, pontosabban oda, ahová jár a Wizz.

Lássunk egy példát! Ha teszem azt, az ember havonta ki akar ruccanni Szicíliába egy hosszú hétvégére, szeretne betolni egy jó pizzát, legurítani egy granitát és elmajszolni egy fagylaltot, ebben az esetben ez 24x10, azaz 240 euró költséggel jár a 600 eurós előfizetés mellett. Vagyis összesen 840 euróba fáj, ami azt jelenti, hogy a havi egy retúr 30 ezer forint alatt (70 euróért) megúszható. Ez baráti ár, főleg ha a nyári jegyárakat nézzük. További jó hír, hogy ebben már benne van minden kötelező költség, nem csapódik hozzá mondjuk a 9 euró kezelési költség.

Hol van akkor a turpisság?

Azt most hagyjuk, hogy az egyéb költségekkel ki hogy gazdálkodik, ki akar ülőhelyet választani, ki akar bőröndöt vinni magával, ki akar elsőbbségi beszállást, de azt mindannyian tudjuk, hogy egy repülés árában általában az alap repjegy a legolcsóbb tétel, kivéve azoknál, akik kishátival csapatják.

Az igazi turpisság az, hogy az utak nem igazán tervezhetőek előre, és ennek két oka van:

  • az utasok csak 72 órával az indulás időpontja előtt választhatnak a rendelkezésre álló úti célok közül,
  • illetve az ülőhelyek elérhetősége a járat kihasználtságától függ.

Vagyis a tagsági díj fejében nem minden járaton lehet ülőhelyeket foglalni, így könnyű hoppon maradni.

Az éves bérlet ennek fényében azoknak lehet jó választás, akik elég rugalmasak az úti céljaikat, illetve indulási időpontjaikat tekintve, hiszen a 72 órás foglalási ablak már egy hosszú hétvégi kiruccanásnál is azt jelentheti, hogy a visszaútra a jegyet az elutazás után kell megvenni. És ha épp nincs, mert tele a gép, az bizony kellemetlen lehet.

A 72 óra ugyanis külön-külön vonatkozik a járatokra. Ha tehát csütörtökön este kitalálja valaki, hogy pénteken repülne, és kedden jönne vissza, a visszaútra a jegyet nem tudja megvenni csütörtökön. Pontosabban ha biztosra akar menni, akkor megveheti, de csak az aktuális, normál áron, így könnyen bukhatja akár az éves bérleten spórolni tervezett összeg jelentős részét is.

Az éves bérletet tehát leginkább a kalandvágyókra szabták.

A légitársaság közleménye szerint az utasok 2024. szeptember 25-től foglalhatnak jegyet a Wizz Air hálózatában, amelyben 50 ország 200 városába repülhetnek 800 járaton. A magyar utasok java része valószínűleg a Budapestről vagy Debrecenből elérhető járatokat választja majd, ami nagyjából 60 úti célt jelent.

A WIZZ All You Can Fly tagsági az első ilyen típusú program Európában, a cég most két napig, az előértékesítési időszakban alacsonyabb áron, 499 euróért kínál 10 ezer tagságit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!