Már 250 ezret kell fizetni egy átlagos budapesti albérletért

2024. augusztus 13. – 11:05

Másolás

Vágólapra másolva

Folytatódik a drágulás az országos és a budapesti albérletpiacon, augusztus elején egy fővárosi albérletért átlagosan 250 ezret kérnek el, derült ki a KSH és az Ingatlan.com közös lakbérindexéből.

Forrás: ingatlan.com
Forrás: ingatlan.com

A felvételi ponthatárok kihirdetése elindította a főszezont az albérletpiacon, a kereslet eddig 14 százalékkal nőtt tavalyhoz képest. Az átlagos bérleti díjak a júniusihoz képest országosan 1,8 százalékkal nőttek, Budapesten pedig 1,4 százalékos volt a drágulás.

Budapesten belül eltérő mértékben nőttek a lakbérek: a budai hegyvidéki kerületekben (I., II. és XII. kerület) 0,8 százalékos volt a havi drágulás, a többi budai városrészben (III., XI. és XXII. kerület) összesítve 3 százalékkal emelkedtek az átlagos lakbérek. A pesti oldalon a külsőbb kerületekben (pl. IV., XV., és XVI. kerület) volt a legjelentősebb a drágulás, havi szinten a 2,8 százalékot is elérte. Az Ingatlan.com szerint ebben szerepet játszhat, hogy ezek a kerületek korábban olcsóbbak voltak, ami miatt népszerűbb lett a környék a bérlőknek.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető szakértője szerint megfigyelhető, hogy a magas bérleti díjak miatt a diákok közül egyre többen játszanak a kivárásra. Ez abból látszik, hogy idén nem a ponthatárok kihirdetésével ugrott meg a kereslet, hanem az az idő előrehaladtával egyre gyorsuló tempóban emelkedik. A kivárás magyarázata pedig a spórolás: ha valaki július vége helyett augusztus végén köt szerződést, akkor egy hónap alatt a legnagyobb egyetemvárosokban akár százezres nagyságrendű összeget is megspórolhat. Balogh szerint a trend augusztus végére pörgős albérletpiacot eredményezhet.

Az elemzés szerint júliushoz képest jelentősen nőtt az albérletek száma is: július elején országosan még csak 14,3 ezer, augusztus közepére már 15,5 ezer kiadó albérlet volt a piacon. A kínálat növekedése pedig lassítja a bérleti díjak növekedési ütemét.

A vármegyeszékhelyek közül továbbra is Debrecen a legdrágább, itt 230 ezer forint az átlagos bérleti díj. A legolcsóbb Kaposvár és Miskolc, itt 110 ezer forint az átlag. A további egyetemvárosok közül Győrben 190 ezer forintba kerül átlagosan egy albérlet, Szegeden 160 ezer, Pécsen pedig 150 ezer forint a havi átlagár.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!