MOHU: Érdekeseket állít a Sziget ügyvezetője a visszaváltásról, a fesztivál nem volt nyitott a felajánlott megoldásokra

2024. augusztus 12. – 17:16

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap körbement a magyar sajtóban egy nyilatkozat Kádár Tamástól, a Sziget cégvezetőjétől arról, hogy a MOHU nem tudta megfelelően megoldani a betétdíjas palackok visszavételét a fesztiválon. Kádár a Portfoliónak beszélt arról, hogy ilyen körülmények között ők sem számítják fel a díjat a vendégeknek az 50 forintokat, mert nem tartanák korrektnek kifizettetni a pénzt, ha odabent nem megoldott a visszaváltási lehetőség.

A hulladékkoncessziót birtokló Mol-leányvállalat hétfőn közleményben reagált az elhangzottakra, eszerint

„érdekeseket állít a Sziget ügyvezetője – az összes visszaváltható palack jó helyre kerül, a MOHU elvégzi feladatát, és a Sziget is megkapja a pénzét”.

A MOHU azt írja, a rendezvény előtt több megoldást felajánlottak a Szigetnek a helyszíni visszaváltásra, „ám a Sziget nem volt nyitott ezekre a megoldásokra”. A fesztiválozók visszaváltását lehetővé tevő megoldás a MOHU szerint az lett volna, hogy „a magyarországi kisbolti rendszerben már jól működő visszaváltó pontokat” hozzanak létre ugyanolyan pénzügyi és szállítási feltételekkel, mint amit a kisboltoknál használnak.

„Ebben az esetben a fesztiválozó fogyasztás után visszaváltotta volna a palackot, amelynek ellenértékét azonnal jóváírták volna a fesztiválozó fesztiválkártyáján. (Ez, a Sziget által elutasított megoldás már sikeresen működött például a Paloznaki Jazzpikniken)” – írta a cég. Kádár Tamás a Portfoliónak adott interjújában ugyanakkor azt kifogásolta, hogy olyan rendszert nem tudott volna hozni a MOHU, amelyben a külföldi fesztiválozó a saját, külföldi bankszámlához kötött kártyájával kaphatta volna meg az összeget (fesztiválkártya kiváltása évek óta nem kötelező már a Szigeten, feltehetően sokan nem is használják emiatt).

A MOHU közölte még, hogy a Szigeten működő vendéglátóhelyeknél megmaradt, fogyasztónak át nem adott italcsomagolásokat összegyűjtik, elszállítják és el is számolják a vendéglátóhelyek számára. Ez naponta több tízezer palack, írták. Az ezen felüli palackokat (vagyis azokat, amiket kiadnak a vendégek kezébe) a Sziget szelektív konténerekbe gyűjti. Ezeket maga a fesztivál válthatja vissza, ebben az esetben a MOHU kifizeti nekik az 50 forintos betétdíjakat. Kádár Tamás korábbi nyilatkozata szerint az így gyűjtött csomagolások többnyire összenyomódnak, ezért nem fogják tudni visszaváltani őket, a MOHU viszont azt írta, a Szigethez beérkező bevétel ebből a forrásból akár több tíz millió forint is lehet.

Kádár Tamás mindenesetre azt látná jó megoldásnak a jövőre nézve, ha az automaták az odaérintett kártyákra (külföldiekre is) visszatöltenék az összeget. Ha a fesztiválon nem is lehet nagy pénzt csinálni palackvisszaváltással senkinek, odakint ez már nem így van: a DW riportja szerint a bejárat környékén elhajigált csomagolásokra vadászók akár 20-25 ezer forintot is összeszednek egy nap.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!