A Szigeten nem veszi vissza a palackokat a MOHU, így a fesztivál nem számítja fel pluszban az 50 forintokat a csomagolt italokért

2024. augusztus 11. – 07:54

Másolás

Vágólapra másolva

A Szigeten egyetlen REpont-automatát sem találni, így felmerül a kérdés, hogy mi a helyzet a büfékben árult palackos, aludobozos italok csomagolása után visszakapható 50 forinttal. A Portfolio megkérdezte Kádár Tamást, a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Zrt. cégvezetőjét.

A válasz szerint a MOHU nem tudta a jelenlegi struktúrában visszagyűjteni a palackokat helyben, illetve problémaként merült fel az is, hogy külföldi bankkártyát nem tud elfogadni az automata. A pénzvisszatérítés tehát sem lett volna megoldott sok fesztiválozónak, még akkor sem, ha az appot letöltik.

A szabályozás viszont kimondja, hogy a gyártónak és a forgalmazónak ki kell fizetnie az 50 forintos betétdíjat a MOHU felé. A Sziget tehát mindenképp fizet, csak azt kellett eldönteniük, kifizettessék-e a vendégekkel is az összeget úgy, hogy a helyszínen nincsenek meg a visszaváltás feltételei. Kádár azt mondta a Portfoliónak, ennek tudatában úgy döntöttek, elengedik a díjat, mert nem korrekt a vendégektől elkérni, ha a fesztivál területén nem lehet visszaváltani.

A Szigeten vásárolt italok csomagolását így egyszerűen ki kell dobniuk a fesztiválozóknak, ezeket végül a szelektíven összegyűjti a fesztivál. De vannak olyan esetek is, amikor a vevő meg sem kapja a dobozt vagy palackot, annak tartalmát egy pohárba kitöltik neki, és a csomagolás a pultban marad.

A szervezők és a hulladékos cég olvasata eléggé eltér a helyzetről. A MOHU a Népszava témában érkezett megkeresésére közölte, hogy a helyszínről 15 mobilegységgel, vagyis visszaváltógépet is tartalmazó járművel elszállítják a vendéglátók által a vevőknek át nem adott és így begyűjtött palackokat, amik után vissza is fizetik a tételenként 50 forintot. A cég szerint ők felajánlottak fogyasztói visszaváltási lehetőségeket, de a Sziget úgy döntött, hogy a vendégeknek kiadott palackokat továbbra is szelektíven gyűjti. A hulladékhalmokat a MOHU szintén elszállítja a rendezvényről, a cég számára tételenként megfizetve az 50 forintot – közölte a cég a lappal.

A vevőknek csomagolással együtt kiadott italok betétdíja leginkább a MOHU-t gazdagítja majd, hiszen ha sima szelektív hulladékként szállítják el, és nem váltják vissza őket, akkor a palackokért járó 50 forintok náluk maradnak. Márpedig a csomagolások többsége Kádár szerint össze fog nyomódni, így nem lesz alkalmas a visszavételre.

Kádár Tamás szerint jó megoldás lehetne, ha az automaták egy odaérintett kártyára töltenék vissza az összeget, ez a technológia már létezik. A Szigetnél bíznak benne, hogy később „a visszaváltós rendszer javul annyit, hogy egy olyan fesztiválon is működhessen, ahol napi 70-80 ezer ember megfordul”.

A Sziget fenntarthatósági törekvéseiről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!