Műanyagból műanyagba: nekiestek a környezetvédők az olimpia kólás poharainak

2024. augusztus 8. – 08:24

Műanyagból műanyagba: nekiestek a környezetvédők az olimpia kólás poharainak
Az olimpia repoharai – Fotó: Sebastian Kahnert / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Minden idők legzöldebb olimpiáját ígérték a párizsi szervezők, de környezetvédelmi szervezetek szerint ez nem köszön vissza a valóságban. Most az olimpia egyik főszponzorát, a Coca-Colát támadják, amiért az túl sok műanyagot használ.

Francia környezetvédők azt tapasztalták, hogy az olimpia italos standjainál bevett gyakorlat az, hogy a műanyag repoharakba műanyag palackokból töltik ki az italokat. Az aktivisták szerint ez a tevékenység nem más, mint zöldre festés (greenwashing), feleslegesen töltik ki több millió műanyag palack tartalmát egy másik műanyagba.

A Coca-Cola az olimpia és paralimpia kizárólagos beszállítója, a két eseményre 18 millió adagnyi itallal készült. A cég közleményében azt írta, hogy „támogatja a játékok törekvéseit az egyszer használatos műanyag csökkentésére”, és az italok több mint felét, 9,6 milliót egyszer használatos műanyag nélkül adagolják ki italgépekből. A cég szerint ott használnak műanyag palackokat, ahol nem tudtak italgépeket telepíteni technikai vagy logisztikai nehézségek miatt, és csak így tudták betartani az élelmiszer-biztonsági feltételeket.

A francia törvények szerint nyilvános helyeken nem lehet egyszer használatos műanyag palackokat forgalmazni, de az olimpia mentességet kért. Részben a sportolók érdekeire hivatkozva. Ha lezárt palackot kapnak, nem fordulhat elő semmilyen szabotázs, nem csempészhetnek doppingszert az italukba.

Több francia környezetvédelmi szervezet a repoharakban is veszélyt lát. A két euróba kerülő, 13 millió darabszámban legyártott pohár egész egyszerűen túl dekoratív és az olimpiát idézi, így nem fogják visszavinni a szurkolók, hanem szuvenírként hazaviszik A Guardian szerint több olyan szurkoló volt, aki nem is tudta, hogy újrafelhasználható poharat kapott.

Nathalie Gontard, a francia Nemzeti Mezőgazdasági, Élelmezési és Környezetvédelmi Kutatóintézet kutatási igazgatója, a műanyag hulladékról szóló Plastique, Le Grand Emballement című könyv szerzője szerint a műanyag palackokból műanyag poharakba való kiöntés „kissé bizarr módja a műanyagszennyezés kezelésének”.

„A közönség nem hülye, és mindenki csalódott” – mondta Gontard, aki szerint minden helyszínen gépből kellett volna adagolni az italokat, és ott helyben elmosni és újra felhasználni az ivópoharakat. Megjegyezte, hogy a műanyag újrahasznosítása energiaigényes és korlátozottan ismételhető.

A környezetvédők mellett egészségügyi szakértők is támadják a Coca-Colát, ami szerintük az egészségtelen cukros italaikat a sporttal mossa tisztára. Trish Cotter és Sandra Mullin, a Vital Strategies globális egészségügyi csoport munkatársai szerint ezek a cukros italok kevés vagy semmilyen tápértékkel nem rendelkeznek, és az ilyen egészségtelen termékek népszerűsítésének nincs helye a sportban. A páros a BMJ Global Health című folyóiratban azt írta, hogy a cukros italok népegészségügyi problémát jelentenek, hozzájárulnak az elhízáshoz, a cukorbetegséghez, magas vérnyomáshoz és szívbetegségekhez.

„A Coca-Colával való további együttműködéssel az olimpiai mozgalom azt kockáztatja, hogy bűnrészessé válik a rossz táplálkozás, a környezetromlás és az éghajlatváltozás globális járványának fokozásában” – írták a szerzők, akik úgy vélik, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak meg kéne szakítani a kapcsolatot a Coca-Colával, és ezzel a bolygó, a nézők és a sportolók is jól járnának.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!