Az MBH Bank is rányomja a vállalkozókra a tranzakciós illetéket

2024. augusztus 5. – 11:58

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány júliusban jelentette be, hogy megemeli a pénzügyi tranzakciós illetéket, ezzel az állami elvonás mértéke 2024. augusztus 1-től a nem készpénzes tranzakcióknál 0,45 százalékra, de maximum 20 ezer forintra emelkedik (eddig 0,3 százalék és maximum 10 ezer forint volt), míg a készpénzt érintő tranzakciók esetében a korábbi 0,6-ról 0,9 százalékra nő.

Hivatalosan tilos a pénzügyi tranzakciós illeték megemelése miatt felmerülő többletteher áthárítása a lakossági ügyfelekre, a kormány ezt megtiltotta az illeték emelésekor. A díjemelési stop a lakossági fizetési számlákhoz kapcsolódó díjakra, költségekre és egyéb fizetési kötelezettségekre vonatkozik, de csak 2024. december 31-ig. A vállalkozói ügyfelekre viszont átterhelhetik az illetéket, sőt, akár a lakossági ügyfelek is érintettek lehetnek ebben, itt írtunk arról, miért.

A CIB Bank és Raiffeisen Bank kivételével a bankok többsége már bejelentette, hogy áthárítja a vállalkozói ügyfeleire az augusztus elsejétől esedékes állami pénzügyi tranzakciós illetéket, az ő köreikhez csatlakozott most az MBH Bank, mely október 3-tól hárítja át a vállalkozói ügyfelekre az illetékemelést.

A biztosdontes.hu felhívta a figyelmet arra is, hogy az MBH-nál bankolnak a korábbi Budapest Bank-, a korábbi MKB Bank- és a korábbi Takarékbank-ügyfelek is. A portál gyűjtése szerint augusztus elsejétől hárítja át az illetéket a vállalkozókra az OTP Bank és az UniCredit Bank, szeptembertől közepétől-végétől az Erste Bank, a Gránit Bank és a K&H Bank, október elsejétől pedig a MagNet Bank, harmadikától pedig az MBH Bank.

A pénzügyi tranzakciós illetéket minden klasszikus banki tranzakció esetén meg kell fizetni, így többek között az átutalás, a csoportos beszedés, a bankfióki, postai vagy ATM-es készpénzfelvétel, a pénzváltás, az értékpapír-vásárlások után is (de az eladások után nem). Utóbbi alól kivételt képeznek a kincstárnál és postán vásárolt értékpapírok (állampapírok). A bankkártyás vásárlást szintén terheli pénzügyi tranzakciós illeték (boltban és interneten egyaránt), ez azonban átalánydíjas, bankkártyánként évente 500 forintjába kerül a banknak, így ezt általában nem szokták áthárítani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!