Megduplázza a kitermelést Tiborcz üzlettársának bányája Kiskunlacházánál, eltűnik a föld, lesz helyette tó

2024. augusztus 5. – 09:12

Másolás

Vágólapra másolva

A korábban tervezetthez képest kétszer annyi homokot és kavicsot nyerne ki évente a kiskunlacházi bányából a zuglói városközpontot is építő Balázs Attila egyik cége, írja a Népszava a kormányhivatalhoz benyújtott kérelem alapján. A lap szerint a Lacházi Kavicsbánya Kft. két nappal a június 9-i választás előtt nyújtotta be a környezetvédelmi engedély-módosítási kérelmét, amiben kéri, hogy az eddigi 500 ezer köbméter helyett 1 millió köbméter „haszonanyagot” termelhessenek ki évente a Kiskunlacháza melletti bányából.

A kérelem szerint a kitermelés miatt „a terület tájbeli átrendeződése bekövetkezik”, hatalmas új tórendszer jön létre. A cég szerint a kitermelés megduplázása közérdek, ami miatt a „földtani közeg megsemmisül” ugyan, de értékes vizes élőhely jön majd létre a helyén.

A Népszava szerint a területről összesen 23,8 millió köbméter kavicsot termelne ki a cég, emiatt az érintett Délegyháza polgármestere még az engedély kiadásakor tiltakozott, egy környezetvédelmi egyesület pedig pert indított az engedély kiadása miatt.

A gyakran „Tiborcz István üzlettársaként” emlegetett Balázs Attila cége, a Bayer Construct építi a Bosnyák tér mögött felépülő új irodanegyedet is, az az a beruházás, ami miatt 2021 júliusától alig több mint két év alatt összesen hét olyan kormányhatározatot írt alá a kormány, amikkel a Bayer Construct zuglói ingatlanfejlesztését igyekeztek jobb helyzetbe hozni, és mentesíteni a helyi szabályok hatálya alól. Balázs Attila decemberben a Telexnek azt mondta, nem foglalkozik azzal, hogy kormányközelinek állítják be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!