Lecserélték a HungaroControl vezetőjét, egy volt malévos lett az új vezérigazgató

2024. augusztus 1. – 12:52

Másolás

Vágólapra másolva

Nem sokkal azután, hogy híre kelt, hogy Palkovics László volt miniszter távozik az N7 hadiipari holding éléről, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) folytatta a változtatásokat. A hazai légiforgalmi irányításért felelős HungaroControl élén Tóth Lászlót Turi Ferenc váltja.

Mindezt szerda délelőtt Lóga Máté, az NGM államtitkára jelentette be a HungaroControlnál tartott állománygyűlésen. Az államtitkár jól ismerheti Turi Ferencet, mert az ismert légügyi szakembernek meghatározó szerepe volt a Budapest Airport visszavételében, abban a folyamatban, amelyben az NGM részéről Lóga Máté vezette a tucatnyi ezen dogozó belsős kollégát, de nagyon sok külső tanácsadó is dolgozott a tranzakción.

Az NGM közleménye azt írta, hogy a HungaroControl eddigi vezérigazgatója, Tóth László közös megegyezéssel távozott a cégtől. „A HungaroControl hatékony irányítása nélkülözhetetlen a repülőtér optimális működéséhez, amely alapvető fontosságú az utazóközönség elégedettségének fenntartásában és a magyar turizmus fellendítésében. A légi forgalom zökkenőmentes koordinálása lehetővé teszi a repülőtér kapacitásának maximális kihasználását, valamint a további, nagymértékű fejlesztések alapjául szolgálnak, ami hosszútávon alapvető feltétele a turisztikai infrastruktúra fejlesztésének és az ország gazdasági növekedésének.”

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter július elején jelentette be, hogy a légi közlekedési káosz felszámolása érdekében berendelte a HungaroControl vezetőjét, és arra kérte, hogy azonnal készítsen intézkedési tervet a kialakult anomáliák kezelése érdekében.

A 66 éves Turi a Malévnál kezdte szakmai pályáját. A chicagói régió igazgatójaként is dolgozott, majd kereskedelmi és marketing igazgató lett. A Malévnál jelentős szerepe volt a gyűjtő-elosztó modell kidolgozásában. 1998 és 2003 között annak a Roland Berger tanácsadócégnek volt az ügyvezető igazgatója, amely kormányokon átívelve segített a magyar államot légi közlekedési tanácsokkal.

2003-ban saját tanácsadócégbe váltott, a Capitol Consulting Group ügyvezető partnere lett. A szakmabeliek azt mesélik, hogy itt együtt dolgozott Szepessy Kornéllal, a HungaroControl korábbi vezérigazgatójával. Volt olyan forrásunk, aki úgy fogalmazott, hogy Turi Szepessy mentora volt. Szepessy 2021-ben távozott légi irányítás cégtől, ami után a 4iG-nél kapott állást, innen azonban hamar távozott.

Turit a légi közlekedésben mindenki ismeri, azt hallottuk róla, hogy „nagyon profi”, aki nemzetközi kapcsolatokkal is rendelkezik. A hobbija a futás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!