Már több mint 10 ezer milliárdot tartanak a privátbankokban a leggazdagabb magyarok – felmérték, ők mibe fektetnek

2024. július 31. – 17:31

Másolás

Vágólapra másolva

Az idei első félévben meghaladta a 10 ezer milliárd forintot az a vagyon, amelyet a gazdag magyarok privátbanki szolgáltatóknál tartanak – írja a Portfolio saját privátbanki felmérése alapján. Ez fél év alatt 10 százalékos, egy év alatt pedig több mint 20 százalékos növekedést jelent.

Ma Magyarországon körülbelül 60 ezer privátbanki számla van, de ez valójában kevesebb tulajdonost jelent, mert sokan több szolgáltató között osztják meg a vagyonukat. A Portfolio felmérése szerint az idei első félévben átlagosan 173 millió forintnyi vagyont tartottak egy-egy számlán.

A legnagyobb privátbanki vagyont az OTP kezeli, náluk körülbelül 3200 milliárd forint van, utánuk jön az MBH 1300 milliárdos, majd a Raiffeisen 1200 milliárdos kezelt vagyonnal. A sorrend innentől: Erste, K&H, CIB, Concorde, UniCredit, Hold, Equilor, Gutmann, SPB, Generali. A teljes, nagyjából 10 ezer milliárdos vagyont Magyarországon a Portfolio felmérése szerint 467 privátbankár kezeli.

A Portfolio felméréséből az is kiderül, miben tartják a leggazdagabbak a privátbankokban tartott vagyonukat. Eszerint egy átlagos számlán tartott vagyon:

  • 45 százaléka befektetési alapokban;
  • 16 százaléka részvényben;
  • 14 százaléka magyar állampapírban;
  • 11 százaléka egyéb kötvényben;
  • 10 százaléka készpénzben és bankbetétben;
  • 3 százaléka pedig alternatív befektetésben van.

A Boston Consulting Group elemzése szerint egyébként a következő négy évben jelentősen bővül majd a magyar gazdagok vagyona, amiről itt írtunk hosszabban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!