800 eurót küldök 60 ezer forintért – újabb hamis pénzes átverés terjed a TikTokon és a Telegramon

Legfontosabb

2024. július 31. – 13:10

800 eurót küldök 60 ezer forintért – újabb hamis pénzes átverés terjed a TikTokon és a Telegramon
Billfactory reklámnak szánt fotója – Forrás: Telegram

Másolás

Vágólapra másolva

Állítólagos hamis tízezresek mellett egy másik csatornán hamis eurócímleteket is árul a TikTokon és a Telegramon egy magyar csaló – tudta meg a Telex. A Billfactory néven futó profil itt is azt ígéri: az eredetivel mindenben megegyező hamis bankjegyeket nyomtat és szállíttat ki postán, ha valaki kifizeti neki az értékük töredékét.

Múlt héten írtuk meg, hogy a Nebula nevű csaló egészen kreatív átveréssel húz le embereket az interneten. Azt írta: 50 ezer forintért 500 ezer forintnyi hamis tízezrest ad, ami annyira hasonlít az eredetihez, hogy a bankautomaták is gond nélkül elfogadják. Telegram-csatornáján rengeteg elégedett vásárlói visszajelzést is posztolt, amelyek igazából mind kamuképernyőképek.

A rendőrség akkor azt írta: nem nyomoznak Nebula ügyében, de cikkünk megjelenése után a profil törölte mindkét Telegram-csatornáját, ahol korábban az átverést szervezte.

Cikkünk megjelenése után jelentkezett egy olvasónk, aki szerint Nebula rengeteg embert átvert már, és egy másik csatornán az előzőhöz nagyon hasonló módszerrel húz le embereket. Ez Billfactory néven fut a TikTokon és a Telegramon is, és hamis tízezresek helyett hamis 20, 50 és 100 eurós címleteket árul.

Forrás: Telegram
Forrás: Telegram

Billfactory azt írja, a hamis bankjegy

  • „minden teszten átmegy”;
  • „a mágneses sorozatszámok megfelelnek egy hiteles jegyzetnek”;
  • és Európa-portré hologramcsík és portréablak hologramjel szerepel rajta.

Billfactory az állítólagos hamis pénzt a következő összegért árulja:

  • 800 eurót 150 euróért vagy 59 990 forintért;
  • 1500 eurót 200 euróért vagy 79 990 forintért;
  • 5000 eurót pedig 350 euróért vagy 139 990 forintért.

Billfactory visszajelzős csoportjában – Nebuláéhoz hasonlóan – természetesen hálálkodnak az állítólagos vevői, amiért olyan pénzhez juttatja őket, amit minden bankban elfogadnak.

Egy baj van ezzel: az, hogy természetesen ez is átverés. Az érdeklődőknek bitcoinban vagy valamilyen kriptovalutában kell fizetniük egy nem személyhez kötött számlára, és amint átutalják a megfelelő összeget, a csaló letiltja őket. A képekből és a posztolt szövegekből elég egyértelműnek tűnik, hogy olvasónknak igaza van, a Nebula és a Billfactory profilokat ugyanaz a bűnöző üzemeltetheti, de legalábbis a módszereik teljesen azonosak.

Forrás: Telegram
Forrás: Telegram

Azt, hogy milyen gyanús jelek utalnak arra, hogy az általa árult pénz nem igazi, hanem csak egy átverés része, az előző cikkünkben részletesen leírtuk. Ezt erősíti meg, hogy az interneten elérhetők olyan, csalóknak szóló útmutatók, amelyek pontosan a Nebula és Billfactory által használt módszertant ismertetik. Szóval ha bárki találkozik Billfactoryval a TikTokon vagy a Telegramon, ne dőljön be neki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!