Fizetsz 50 ezer forintot, küldök 500 ezer forintnyi tökéletes, hamis tízezrest – hirdetik a TikTokon

2024. július 23. – 10:20

Másolás

Vágólapra másolva

Egy egészen új, kreatív átverés kezdett el terjedni az utóbbi hetekben egy magyar nyelvű TikTok-oldalon, és egy ugyanolyan nevű Telegram-csatornán. A Nebula nevű profil azt ígéri: ha átutalsz neki 50 ezer forintot, kipostáz cserébe 500 ezer forint értékű hamis pénzt, ami annyira hasonlít a valódira, hogy mindenhol, még a bankokban is elfogadják.

A jelenségre először egy olvasónk hívta fel a figyelmet, akinek a TikTok hirdetésben dobta fel a hamis pénzen keresztüli meggazdagodás lehetőségét. A hirdetésben egy csomagautomata látható, előtte egy csomó megcímzett csomaggal, ezzel a felirattal: „Betelítettük a kis csomagfiókokat, így maradt a nagy 😂”. (Az érintett, Nebulahuf elnevezésű oldal azóta törölte magát, és nem összekeverendő a ma is aktív, nebula._._ nevű gémerrel.)

A TikTok-hirdetés egy 4500 fős Telegram-csatornára vitt át, amelyben a csalást szervező profil, Nebula posztjai láthatók néha készpénzről, néha csomagautomatákról, legtöbbször pedig az elégedett ügyfelek visszajelzéseiről. (A Telegram-csatorna még most is aktív).

A csaló képei – Fotó: Nebula / Telegram A csaló képei – Fotó: Nebula / Telegram
A csaló képei – Fotó: Nebula / Telegram

A profil azt állítja: tökéletesen tud tízezrest hamisítani, az általa gyártott papírpénz pedig nemcsak kinézetre ugyanolyan, mint a hivatalos, de az UV-s pénzvizsgálókon is simán átmegy. Ezt egyrészt saját videókkal bizonyítja Nebula, másrészt azzal, hogy állítólagos ügyfelei, amint megkapták a pénzt, bankautomatába vagy bankfiókba fizették azt be. A csatornán ilyen videók vannak:

Nebula két fizetési módot fogad el: vagy kriptóban lehet pénzt küldeni (például Revoluton, Coinbase-en vagy Binance-en), vagy PayPalon. Az általa kiposztolt képek szerint az érdeklődőknek először egy képernyőfotót kell küldeniük, miszerint van elég fedezet a számlájukon. Ezután megkapják az adatokat, hogy hová kell utalni a pénzt.

A képek szerint amint megkapja az átutalást, Nebula fogja magát, és feladja a tízezresekkel teli csomagot valamelyik csomagküldőnél. Ez állítólag rövid úton megérkezik, ami után az ügyfelek elégedetten tapasztalják, hogy valóban használható hamis pénzt kapnak.

A kiposztolt képernyőképek szerint ilyen reakciók érkeznek, amikor Nebula ügyfelei megkapják a pénzt:

  • „Nagyon jó a minőség! Szeretnék még rendelni, lehetőleg nagyobb mennyiségben. Milyen lehetőségek vannak? 2 millió egybe? Vagy az már túl sok?”
  • „Átvettem még reggel a csomagot, bocsánat, hogy nem írtam. Itt vagy egy kép róla. Rendelni szeretnék egy egész köteget egyébként. Most fizetnék.”
  • „Az komoly quality. Nem panaszkodok. Jobb nem is lehetne. Köszike. Még jönnek orderek az biztos.”
  • „Bajnok. Izgalom volt rendesen, bro. A pénzt azt se tudjam, hova rakjam. Ösztöndíjam 13k. Ez meg 500. Nem rosszból, de szegények dolgoznak és vannak kiskapuk, amiket ki kell játszani. A munka nem ilyen de munka mellett tökéletes pénzkiegészítés leszel majd apuméknak.”
  • „Átvettem, ez nagyon durva. Összehasonlítottam egy eredeti tízessel és amúgy nagyon durván egy az egy. Szóval köszönöm szépen sokat segítesz vele már megyek is az ATM-hez feltenni a pénzt, szólok mindjárt, hogy sikerült-e. […] Sikerült feltenni, köszönöm, nagy vagy! Rendelnék akkor egy egész köteget is.”
  • „Na, veled most aztán megütöttem az 5-ös lottót. Köszönöm szépen a casht is.”

A Telegram-csatornán egy csomó hasonló beszélgetésről szóló képernyőkép van, ami alapján első ránézésre tényleg úgy tűnhet, hogy működik a nagy biznisz, minimális energiával bárki megtízszerezheti a hamis pénzt. Ha ez így van, akkor Nebula egy rendkívül ügyes pénzhamisító, aki a valódira megszólalásig hasonlító papírpénzek legyártása mellett egy profi üzleti modellt is kitalált arra, hogy cserélje valódi pénzre (vagy kriptóra) a portékáját. De vajon tényleg így van?

Nem is tudna gyanúsabb lenni

A profil első ránézésre teljesen igazinak tűnő képekkel bizonyított sztorija második ránézésre egy nagyon jól kitalált átverésnek látszik. Ezt bizonyítani nem tudjuk ugyan – hiszen a hamis pénzt megrendelni és kipróbálni bűncselekmény lenne –, de összeszedtük azokat a szempontokat, amelyek nagyon egyértelműen erre utalnak.

Kezdjük a technikai részletekkel: pénzt hamisítani iszonyúan nehéz. Otthoni pénznyomtatással rendszeresen megpróbálkoznak magyarok, de ezek általában nagyon gyenge másolatok, amelyeket figyelmes ember szabad szemmel is azonnal kiszúr. Ezeket ezért sokszor olyan helyen próbálják beváltani csalók, ahol tudják, hogy rosszul lát az eladó és/vagy nincs pénzvizsgáló. Sokszor viszont így is lebuknak.

A valódi pénzt kiadó Magyar Nemzeti Bank tájékoztatása szerint: „Bár a technológia fejlődésével egyre jobb minőségű hamisítványokkal találkozhatunk a kereskedelmi forgalomban, tapintással, szemrevételezéssel és a pénz mozgatásával könnyen ellenőrizhetjük a valódi pénzen szabad szemmel is látható biztonsági elemeket.” Ennek alapján lehetetlen nehéz elképzelni, hogy Nebula olyan tízezreseket tudna nyomtatni, amelyek nemcsak a pénzvizsgálón mennek át gond nélkül, de a bankautomaták is simán beveszik őket.

Fotók: Nebula / Telegram Fotók: Nebula / Telegram
Fotók: Nebula / Telegram

Másrészt a mennyiség is feltűnő: az elmúlt években Magyarországon lebukott pénzhamisítók jellemzően néhány tucat vagy néhány száz papírpénzt tudtak kinyomtatni. Nebula ehhez képest azt állítja, hogy ötvenesével vagy százasával postázza azokat, amiből az következik, hogy ezresével nyomtathatja őket.

De ha el is fogadjuk, hogy Nebula megtalálta a Szent Grált, amiből tízezresek esnek ki, felmerül a kérdés, hogy mi szükség van azok bonyolult és feltűnő kipostázására ügyfeleknek. Ha ugyanis a hamis pénzek tényleg olyan tökéletesek, hogy a bankautomaták is beveszik őket, akkor az árusító akár az egészet berakhatná a bankba, nem lenne szüksége arra, hogy a pénzt tizedannyit érő kriptóra cserélje.

Kormány? Milyen kormány?

De ha a technikai részeken túltesszük magunkat, akkor is minden arra utal, hogy Nebula nem pénzhamisító, hanem csak egy online csaló. A videóiban például következetesen úgy hivatkozik a valódi pénzre, mint a „kormány által előállított” pénzre, miközben a pénzt nem a kormány, hanem a Magyar Nemzeti Bank nyomtatja. Nem valószínű, hogy ezt egy pénzhamisító ne tudná.

Szintén feltűnő, hogy Nebula a Telegram-csatornáját telepakolja ugyan a pénzről szóló képeivel, videóival és az elégedett ügyfelektől jövő visszajelzésekkel, de ezek egy része rendszeresen ismétlődik. Vagyis a csatornát végigpörgetve úgy tűnhet, hogy végtelen tartalom van ott, a valóságban annak nagy része ismétlődik, egyedül a megrendelők visszajelzéseiből érkezik néhány naponta egy-egy új.

Nebula és az egyik állítólagos megrendelője – Fotó: Nebula / Telegram Nebula és az egyik állítólagos megrendelője – Fotó: Nebula / Telegram
Nebula és az egyik állítólagos megrendelője – Fotó: Nebula / Telegram

Ezeket alaposan végignézve pedig szintén feltűnhet valami: Nebula minden elégedett ügyfele pontosan ugyanabban a stílusban ír. Hasonló hosszúságúak az üzenetek, hasonló idegen szavakat és kifejezéseket használnak. Mintha mindannyian ugyanannak a 15 és 25 közötti fiútársaságnak lennének a tagjai. Vagy mintha a különböző üzenetek mögött ugyanaz az ember állna.

Végül pedig, ha valakit ez sem győzött meg, gondolkodjon el azon, hogy ha ő a bankokban is beváltható tökéletes tízezreseket tudna gyártani, reklámozná-e ezt a TikTokon, és egy bárki számára hozzáférhető Telegram-csatornán intézné-e az üzletet. Egy olyanon, amit pont ugyanúgy meg tud nézni a rendőrség, mint ahogy én is megnéztem nagyjából 3 perc keresgélés után.

Az ügyben kerestük a rendőrséget és az MNB-t. A jegybank a rendőrséghez irányított tovább, onnan pedig annyit válaszoltak, hogy nem folytatnak büntetőeljárást a kérdezett profil vonatkozásában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!