Évi 30-35 milliárd forint nyereségre számít a kormány a budapesti reptérből

2024. július 29. – 16:06

Másolás

Vágólapra másolva

A 2005-ben privatizált, majd nemrég az állam által újra visszavásárolt Budapest Airportról, tehát a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető cégről beszélt egy friss Facebook-videóban Dömötör Csaba, a Fidesz országgyűlési képviselője, parlamenti államtitkár.

Dömötör először arról beszél, hogy 2005-ben a baloldali kormány egy nyereséges céget privatizált, „eléggé tékozló” módon, merthogy akkor évi tízmilliárd forint nyereséget termelt. A reptér eladásából származó pénzt Dömötör szerint a kormány aztán elköltötte.

Dömötör szerint az elmúlt húsz évben a Budapesti Airport megháromszorozta a forgalmát, de ez a forgalom még bővíthető, mert szerinte a repülőtér még most sem üzemel teljes kapacitáson. Jelenleg 15 millió utast szolgál ki a reptér évente, de ez megduplázható.

Arról is beszélt az államtitkár, hogy a Budapest Airport nem viszi, hanem hozza a pénzt. Dömötör szerint évente 30-35 milliárd forint osztalékot „termelhet” a cég, tehát ennyi bevétellel számol a kormány.

Dömötör a külföldi tulajdonos szemére veti, hogy bár nyereséges volt a cég, de a szükséges fejlesztéseket nem végezték el, részben szerinte ennek is köszönhetők a reptéren tapasztalható tömegjelenetek. A politikus állítja: most, hogy a magyar állam lett a tulajdonos, a szükséges fejlesztéseket elvégzi majd és új terminál is épülhet.

A reptércégért a kormány 3,1 milliárd eurót, azaz nagyjából 1200 milliárd forintot fizetett. Mindezt amúgy akkor, amikor Magyarország nehéz anyagi helyzetben van, már az év első három hónapja elúszott a tervezett hiány, a GDP 2 százaléka helyett már 4 százalékot kell az államadósság finanszírozására költeni, és vészesen vissza kell fogni a kormányzati beruházásokat és költéseket. A beruházásról részletesen ebben a cikkünkben foglalkoztunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!