A magyarok a hazai bérek többszörösét kereshetik meg Ausztriában

2024. július 29. – 09:24

Másolás

Vágólapra másolva

Már 118 ezer magyar állampolgár dolgozik Ausztriában, ami azt jelenti, hogy az ország alkalmazottainak három százaléka magyar, írja a G7 legutóbbi, 2024. áprilisi adatokra hivatkozva.

A magyarok többsége viszont nem költözik ki Ausztriába, hanem ingázik: a kint dolgozó magyarok 47 százalékának nincs osztrák lakcíme. A magyar kormány a régióban egyedülálló módon egyébként is megnehezíti az átjárók életét, mert nem írja alá azt a keretmegállapodást, ami a rendszeres otthoni munkavégzést lehetővé tenné.

A lap kikérte az osztrák statisztikai hivataltól a magyarokra vonatkozó béradatokat, amiből kiderült, hogy a kint dolgozó magyarok legalább negyedével kevesebb medián bérért dolgoznak, mint az összes ausztriai munkavállaló.

Az összes Ausztriában dolgozó magyar bérének medián értéke megközelítőleg 2000 euró, ami jóval magasabb a magyar mediánnál, de nem éri el az osztrákot.

Az összehasonlító adatokból az is kiderül, hogy annak ellenére, hogy a magyarok az osztrák országos átlaghoz képest rosszul járnak, a két ország közti jelentős bérkülönbség miatt még így is a hazai bérek többszörösét kereshetik meg.

A magyar állampolgárok az osztrák országos átlagtól 29 százalékkal maradnak el a fizetésekben, az egész évben kint dolgozók pedig 27 százalékkal keresnek kevesebbet, mint azok összesített átlaga, akik szintén egész évben dolgoznak. A G7 megemlíti, hogy míg Magyarországon alapvetően a havi fizetést tekintjük átlagos bérnek, a nagyvállalatoknál pedig jellemző az éves prémium, addig Ausztriában a kollektív szerződések a 13. és 14. havi munkabért is előírják, és ennek még az adózása is kedvezőbb.

A magasabb osztrák fizetés viszont ténylegesen csak akkor ér sokat, ha valaki Magyarországon él, Ausztriában ugyanis jóval magasabb az árszínvonal: az Eurostat adatai szerint 2022-ben 1,6-szor volt magasabb az árszínvonal Ausztriában, mint Magyarországon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!