A magyar gazdagok is befektethetnek Ivan Lendl cseh teniszező egykori Mucha-gyűjteményébe

2024. július 28. – 08:44

A magyar gazdagok is befektethetnek Ivan Lendl cseh teniszező egykori Mucha-gyűjteményébe
Mucha-plakátok egy firenzei kiállításon 2023 decemberében – Fotó: Roberto Serra / Iguan Press / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A különböző privátbanki szolgáltatók, a leggazdagabbak vagyonkezelői rendre azt tanácsolják, hogy egy kellően diverzifikált portfóliónak része a hagyományos tőkepiaci eszközök mellett a műkincs is. Ez jól hangzik, de aki nem ért hozzá, teljesen el van veszve. Kinek a szavára hallgasson? Vegyen pár festményt? Vagy invesztáljon valami művészeti alapba? Esetleg tegyen pár zsetont egy műkincsindexre (mert ilyenek is vannak)?

A régiónk egyik ismert befektetési csoportjának, a cseh Wood&Companynak és a csoportba tartozó Portu Gallery nevű műkincsekkel foglalkozó cégnek most van egy olyan megoldása, aminek kifejezetten érdekes a sztorija, és mint Varga-Szilágyi Péter, a csoport hazai értékesítési partnere elmondta a Telexnek, a certifikátnak már magyar befektetői is vannak

A minden elemében cseh történet röviden úgy írható le, hogy Ivan Lendl, a világhírű cseh teniszező hatalmas rajongója volt Alfons Mucha cseh grafikus plakátjainak, de később eladni kényszerült a kollekcióját. 2023-ban a szintén cseh Wood befektetési vállalkozás vásárolta fel a forintban 4 milliárdosra taksált gyűjteményt, amiből egy, az ügyfelei által lejegyezhető alapot csinált.

A befektetési ajánlat röviden annyi, hogy mivel Mucha értéke az elmúlt 10-20 évben kilőtt, érdemes lehet a képibe fektetni 3-5 évre, miközben a befektetési cég kiállítások szervezésével aktívan fog dolgozni azon, hogy a képek még többet érjenek.

Alfons Mucha

A legismertebb cseh festő, Alfons Mucha 1860-ban született és 1939-ben halt meg. A cseh szecesszió nagy alakja, grafikus, festő, plakáttervező volt. Aki ellátogat Prágába, alighanem találkozik a műveivel, vagy a főváros központi helyén található és a nevét viselő múzeumban, vagy időszaki kiállításokon, képtárakban. De a plakátokat, bélyegeket és bankjegyeket is tervező Mucha alkotásai minden prágai szuvenírboltban is fellelhetők valamilyen emléktárgyon.

A termékeny művésznek izgalmas volt az élete is, tanult és dolgozott Bécsben, Párizsban, az Egyesült Államokkal, közvetlen munkakapcsolatban volt Paul Gauguinnel, akivel közös műterme volt, vagy Auguste Rodinnel, akivel együtt járta Európát, de ő volt a legismertebb cseh szabadkőműves is. Éppen emiatt Csehország német megszállása után a Gestapo az elsők között tartóztatta le, ő pedig szinte azonnal meghalt, hivatalosan tüdőgyulladásban.

Ivan Lendl

A cseh teniszezőt aligha kell az idősebb sportrajongóknak bemutatni. A világ egyik legsikeresebb férfi teniszezője, összesen 270 hetet töltött a világranglista élén, 8 Grand Sam győzelmet szerzett, de azt talán kevesebben tudják róla, hogy hatalmas Mucha-rajongó volt és gyűjtötte is honfitársa műveit. A nyolcvanas években már pénzt is lehetett keresni a tenisszel, Lendl ezt nagyrészt a gyűjteményébe ölte.

A Mucha-család alapítványa után neki volt a legnagyobb gyűjteménye, amit az Egyesült Államokba költöző teniszező számára Jack Rennert gondozott. Rennert a világ elsőszámú poszterszakértője, van egy saját, több tízezer darabos kollekciója is, de mindenféle múzeumnak, kiállításnak is ő a szakmai kurátora.

Lendl később megismerkedett Richard Fuxa cseh milliárdossal, aki szintén Mucha-gyűjtő volt, közösen egy komoly prágai kiállítást is szerveztek. Végül Lendl – pontosan nem ismert okok miatt – eladta a gyűjteménye nagy részét 2,5 millió dollárért Fuxának. Talán kellett a pénz a drága amerikai egyetemekre, Lendlnek ugyanis öt lánya született. Fuxa reklámból, médiából szerezte a vagyonát, de a fő hobbija a művészetpártolás volt, egy, a nevét viselő alapítványon keresztül több nagy prágai kiállítást is finanszírozott. Lendltől mindenesetre 129 művet vett meg, amit tíz év alatt 422 darabos gyűjteménnyé fejlesztett, amely bejárta Európa, Ázsia és az Egyesült Államok nagy kiállítóhelyeit.

Az Andy Murray edzőjeként dolgozó Ivan Lendl az Australian Open edzésén 2023. január 7-én – Fotó: William West / AFP
Az Andy Murray edzőjeként dolgozó Ivan Lendl az Australian Open edzésén 2023. január 7-én – Fotó: William West / AFP

Mucha-certifikát

2023-ban aztán jött a Wood és ő szerezte meg a gyűjteményt. Nyilván az árak nem összehasonlíthatók, hiszen Fuxa fejlesztette is az egykori Lendl-kollekciót, de az összesített ár ekkor már 4 milliárd forint körüli értékre kúszott fel.

Alfons Mucha ugyanis az elmúlt két évtized egyik leggyorsabban dráguló művésze.

2000-hez képest az Artprice Index szerint 120 pontról 450 pont fölé nőtt egy átlagos Mucha-kép értékeltsége, ami közel 300 százalékos, évente pedig 33,1 százalékos drágulás. Egy ekkora szám minden befektetésnél nagyon attraktív, ha azt realizálni lehet.

A Wood&Cp pedig régóta propagálta az alternatív, nem-hagyományos befektetési eszközöket. Ezeket elsősorban azért szokták a nagy vagyonkezelők ajánlani, mert azok képesek egy általánosabb tőkepiaci válság idején is értéket őrizni, vagyis diverzifikálnak, kockázatot csökkentenek.

A cég tehát betette egy alapba a képeket, kibocsátott rá egy certifikátot, és öt évre javasolja az ügyfeleinek a befektetést. Mint a brossurában írták, ha az alap passzívan csak megtartja a képeket, akkor évi 8-20 százalékos profitot lehet remélni, de ha aktívan menedzseli is (például kiállításokat szerveznek), akkor évi 15-50 százalékos drágulás is reális. (Mindez persze csak egy ígéret a cégtől, senki ne vegye készpénznek!)

Hogy működik?

A portfólióban levő képeket évente egyszer értékelik ki, a befektetés nem teljesen likvid, nincs árjegyzése, garantált másodpiaca. De azokat, akik mégis korábban szeretnének szállni, a cég azt ígéri, hogy megpróbálja összepárosítani olyanokkal, akik meg épp beszállnának.

Most úgy lehet beszállni, hogy a 250 millió cseh koronás teljes Mucha-vagyonnál drágább, 270 milliós összérték arányosított részén fogad befektetőket a társaság. 20 millió koronát gyűjt ugyanis a jövőbeli költségekre, a gyűjtemény tárolására, biztosítására és adminisztrációja.

Muchát ma elsősorban az Egyesült Államokban, majd sorban Csehországban, Franciaországban és Japánban veszik, és ami érdekes, hogy az Artprice.com művészrangsorán erőteljesen felfelé tart a művész. A portál 800 ezer alkotót rangsorol, sajnos az értékelések fizetősek. Mindenesetre egy régebbi listát publikált a cég, akkor Pablo Picasso, Andy Warhol és Gustav Klimt volt a top 3-as szereplő.

Mucha 2023-ban a 494-edik legkeresettebb alkotó volt, és ilyen magasan korábban még sohasem állt, 8-9 éve még nem volt benne a top 1000-ben, azóta araszolgat felfelé. Természetesen ahogyan az értékpapír-befektetésekre, úgy az art-befektetésekre is igaz, a múltbeli jó teljesítmény nem garancia a jövőre nézve.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!