1,5 milliót fizettünk, hogy kibéreljük álmaink házát. Aztán kiderült, hogy hat másik családnak is kiadták ugyanazt

2024. július 28. – 07:01

1,5 milliót fizettünk, hogy kibéreljük álmaink házát. Aztán kiderült, hogy hat másik családnak is kiadták ugyanazt
Illusztráció: Török Virág / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Richárd június 28-án találkozott a magát ingatlanosnak mondó Erikával a Nyugati pályaudvar épülete előtt. Richárd Gödön bérelt volna egy házat a nőtől, és a tervek szerint itt adta volna át neki az első havi bérleti díjat. Miután megtalálták egymást az utcán, Erika óvatos akart lenni, talán érezte, hogy valami nincsen rendben. Erősködött, hogy menjenek be a Westendbe, és ott intézzék el az anyagiakat, de az előzetesen a rendőrséggel összebeszélő Richárd nem hagyta magát, így a találkozó végül nem pont úgy ért véget, ahogy azt Erika szerette volna – pénzt nem kapott, helyette rendőrök kíséretében vitték el a helyszínről.

A gödi lakás volt idén a harmadik, amit Erika kiadott volna, a gond csak azzal volt, hogy erre nem volt felhatalmazása a tulajdonostól, ráadásul több emberre próbálta rásózni egyszerre.

A képlet egyszerű volt: kibérelt egy lakást, amit aztán sok potenciális bérlőnek megmutatott, majd miután az érdeklődők a kauciót befizetve lefoglalózták a házat és a bérleti díjat is átadták, kámforrá vált a pénzzel.

Három helyszínen így legalább 19 embert verhetett át, akiktől esetenként akár egy-másfél millió forintot is ellopott, de az egyik károsultnak, Móninak, és a vele együttműködő, szintén átvert Richárdnak köszönhetően végül a csaló nyomára bukkantak a rendőrök.

A baromi szimpatikus csaló

Richárdnak néhány nappal korábban mutatta meg a gödi házat Erika, de mielőtt újra beszéltek volna telefonon, szembejött vele egy bérbeadási csalásra figyelmeztető bejegyzés a Facebookon, amiben egyből ráismert Erikára. A bejegyzés írója Móni volt, aki még februárban találkozott az Ingatlan.com-on Erika egyik hirdetésével, amiben egy havi 300 ezer forintért bérelhető, kisebb lakóparkban található házat reklámozott a csaló.

Miután Móni felvette a kapcsolatot Erikával, kapott pár fotót az épületről, majd egy találkozót is leszerveztek a házhoz. „Utólag visszagondolva ez volt az első gyanús pont – mondta Móni, akivel csak ekkor közölte Erika, hogy a ház hivatalosan nem is Tahitótfaluban, hanem Dunabogdányban található. – Elmentünk megnézni, de nem volt kerítés a telken, ezért először be sem akartunk menni” – tette hozzá Móni, akinek két kutyája miatt mindenképpen szüksége lett volna egy elkerített udvarra. Erika rögtön mondta, hogy a beköltözés időpontjáig elkészül a kerítés, és mivel a ház egy gyönyörű, a két falu közé eső területen helyezkedett el, Móni és párja hamar meggondolta magát.

Móni nagyjából egy 160 centiméter magas, vállig érő hajú hölgyként írta le Erikát, aki, mint mondta, „baromi szimpatikus” volt. Erika a személyi igazolványát is megmutatta az érdeklődőknek, akik szerint tényleg ő volt látható az okmány képén. Amennyiben az igazolvány nem hamis, Erikának doktori címe is volt, és ha rákeresünk az interneten a nevére, több iratot is találhatunk a Fővárosi Törvényszékről. Az egyik szerint Erika titkári pozícióban dolgozott a bíróságon, és ő maga is arról beszélt, hogy korábban ügyvédként dolgozott. Ehhez a munkakörhöz azonban jogi diplomára van szükség, mivel a titkár a bíró munkáját segíti, hogy így készüljön fel a későbbi bírói hivatásra. Egyszóval: Erika nem adott sok okot a gyanakvásra.

Erika elmondta, hogy a tulajdonos, egy kínai befektető nevében jár el. Ezt Móniék ellenőrizték is, és a tulajdoni lap szerint tényleg egy kínai személyhez tartozott a ház. Minden adat stimmelt, ezért úgy döntöttek, hogy belevágnak: kifizették a 600 ezer forintos kauciót, és kitűzték a beköltözés időpontját két hónappal későbbre, április közepére.

„Így utólag visszagondolva annyi jel volt, csak akkor, az adott szituációban nem tűnt fel”

– mondta a történtekről Móni, aki szerint a magát ingatlanosnak kiadó hölgy gyakran vált elérhetetlenné, de később mindig visszahívta őket, és mivel jól beszélt, mindig megindokolta az eltűnését. Április 2-án aztán ismét felhívta őket, és elmondta, hogy a tulajdonos sürgeti a szerződéskötést, és azt is kérte, hogy egyben fizessék ki az első háromhavi, összesen 900 ezer forintos lakbért.

Móni és párja a korábbi lakhelyükön is háromhavonta fizették a bérleti díjat, ezért már korábban elmondták Erikának, hogy most havonta szeretnének fizetni. „Gyönyörű volt a ház, és rengeteg elképzelésünk volt, hogyan rendezzük be. Egyszerűen nem akartuk, hogy elússzon” – mondta Móni. Zavarta őket a helyzet, de már kifizették a foglalót, ezért megegyeztek, hogy így is kiveszik a lakást. Erika állítása szerint éppen szabadságon volt, ezért egy veresegyházi kávézóban találkoztak, ahol végül Móni átadta neki a pénzt, és aláírta a szerződést, ami szerint április 25-én kellett volna költözniük.

Mivel a háznál nem tudtak megállni, a pár egy mobil garázst is rendelt, aminek április 19-én kellett volna a telekre érkeznie. Egy héttel korábban azonban Erika teljesen elérhetetlenné vált, ezért úgy döntöttek, hogy kimennek megnézni, mi a helyzet az ingatlannál. Meglepődve látták, hogy a kerítés még mindig nem épült meg, és a házra egy új, számukra ismeretlen ingatlanos táblája lett felfüggesztve. Felhívták az azon található számot, és kiderült: Erika több embernek is kiadta a házat, most pedig eltűnt a pénzzel, így csak tőlük másfél millió forintot lopott el.

Üdv a klubban

Erika mindig egy-két hónappal későbbre adta meg a beköltözés időpontját, addig pedig a kauciót és a bérleti díjat is elkérte a mit sem sejtő áldozatoktól. A valódi ingatlanos szerint a csaló bevett technikája volt, hogy kép nélküli lakásokat hirdetett meg a szomszédos falvakban, hogy az eredeti tulajdonosa véletlenül se ismerjen rá a csaláshoz használt házra. Miután az érdeklődők megkeresték Erikát, ő elmondta nekik, hogy az oldalon hirdetett ház már elkelt, de tud mutatni egy másikat a környéken, és így vezette őket az általa bérelt házhoz.

Egy dologgal azonban ő sem számolt: miután egy érdeklődő papíron kibérelte Erikától a lakást, kutyakozmetikát is tervezett nyitni az apró, csupán néhány házból álló lakóparkban Dunabogdány határán. Még az elméleti költözés időpontja előtt keresgélni kezdett, és talált is egy lakást a szomszédban: felhívta a hirdetésben található ingatlanost, és elmondta neki, hogy most fog a lakóparkba költözni, és érdeklődne a ház iránt is. A valódi ingatlanos értetlenül állt a helyzet előtt, mivel úgy tudta, hogy ő az egyetlen a lakóparkban, aki házak kiadásával foglalkozik. Kiderült, hogy Erika a tőle bérelt házat adta ki újra és újra, és mivel az érdeklődőnek volt még egy találkozója Erikával a bérleti díj átadása végett, úgy döntöttek, hogy a helyszínen fogják szembesíteni a csalót a helyzettel.

A rendőröket is értesítették az átverésről, de az ingatlanos állítása szerint ők nem mentek el a találkozóra, és arról tájékoztatták, hogy addig nem történt bűncselekmény, ameddig Erika át nem vette a pénzt. Nekik kellett megoldaniuk a helyzetet, ráadásul Erikának egy nagy testű svájci juhászkutyája is volt, ami veszélyesebbé tette a szembesítést.

Miután a pénz átadásakor az ingatlanos és az érdeklődő is megjelent a telken, állításuk szerint Erika megpróbálta lefizetni őket,

majd miután ez sem sikerült, összepakolta a holmiját, és taxiba ült a kutyájával. Jobbnak látta elhagyni a környéket, és mivel Móni és a többi érdeklődő még nem tudott a csalásról, Erika április elején gyorsan felhívta őket, és elkérte tőlük a kilencszáz ezer forintot a bérleti díjra.

Móni szerint a csaló szinte remeteként élt: miután kibérelte a csaláshoz használt házat, ő maga is beköltözött oda. Csak egy ágyat és egy íróasztalt vett a bútorozatlan lakásba, ezen kívül pedig mindig csak annyi érték volt nála, amennyi befért a taxiba, ha néhány havonta tovább kellett állnia egy-egy településről. Autója nem volt, a telefonszámát pedig folyamatosan cserélgette. Az ingatlanos szerint

miután Erika elhagyta Dunabogdányt, találtak a házban egy lapot, amin a csaló levezette, hogy mennyi pénzt kell havonta összegyűjtenie ahhoz, hogy meg tudja venni a kétszázmillió forintos álomházát.

A valódi ingatlanos végül kifüggesztette a tábláját a ház oldalára, hogy a telekre kilátogató, a beköltözés időpontját váró bérlőknek legyen kit hívniuk. Az ingatlanos szerint már másnap csörgött a telefonja, és hat károsult jelentkezett nála a dunabogdányi ház miatt. Az első Péter volt, akinek eredetileg április elejétől szólt a bérleti szerződése, de miután Erika elérhetetlenné vált a költözés előtti napokban, márciusban kilátogatott a házhoz. Mivel az ingatlanosnak volt egy másik bérbeadásra váró ingatlana a lakóparkban, ő még be tudott költözni, de a későbbi áldozatoknak már tovább kellett állniuk.

Péter is azt mondta, utólag visszagondolva több olyan apró jel volt, ami okot adhatott volna a gyanakvásra. Az alapvető adatok rendben voltak, a tulajdoni lapon az a név szerepelt, amelyet Erika állított, és egy személyi igazolványt is mutatott a csaló, de Péter szerint furcsa volt, hogy a szerződéseket nem egy irodában, hanem magában az ingatlanban kötötték. Azt is utólag tudták meg, hogy azokban az esetekben, amikor az egyik szerződő fél – itt tehát a házat valójában birtokló kínai befektető – nem beszél magyarul, a jogszabály szerint kétnyelvűnek kellett volna lennie az Erikát megbízó meghatalmazásnak. Ráadásul Péter szerint Erika gyakori elérhetetlensége is arra utalt, hogy nem lehetett ingatlanos, hiszen akkor nem lett volna ennyit kikapcsolva a telefonja.

Móni férje szerint a különösen fájó pont az volt, hogy hozzájuk hasonlóan sok család esetében a gyerekek is kimentek velük megnézni a házat, akiket ugyanúgy átvert Erika. „A szemükbe hazudott és kérdezte, hogy milyen színűre kérik a szobájukat, mert a beköltözés előtt le lesz festve az ingatlan. Képes volt a gyerekekkel is szórakozni” – fogalmaztak Móniék.

Településről településre járt

Miután a valódi ingatlanos szembesítette Mónit a helyzettel, másnap besétált a Szentendrei Rendőrkapitányságra, és párjával közösen feljelentést tett az ügyben. Legnagyobb meglepetésére aznap este Erikától is kapott egy emailt, amiben leírta neki, hogy csúszik a beköltözés. Úgy látszott, hogy Erika még mindig használja a régi emailcímét, ezért Móni csinált kamuprofilt, és írt a csalónak az Ingatlan.com-on keresztül. Ekkor Erika még nem törölte le a korábbi ingatlanhirdetést, így amikor Móni az új profilról érdeklődni kezdett iránta, a csaló elmondta, hogy az a ház már nem elérhető, de Erdőkertesen tudna neki mutatni egy másik ingatlant. Eközben Móni megírta a csalásra figyelmeztető Facebook-bejegyzést is, amiben részletes személyleírást adott Erikáról.

A bejegyzést aztán több csoportban is megosztotta, így hamarosan megkereste egy férfi, aki egy hét gondolkodási időt kért Erikától, miután néhány nappal korábban megnézte az általa hirdetett erdőkertesi ingatlant. Itt már némileg változott a forgatókönyv: Erika azt állította, hogy a családjához tartozik a ház, és a valódi tulajdonos vezetéknevét használta bemutatkozáskor, ezért minden adat stimmelt, amikor az érdeklődők lekérték az ingatlan tulajdoni lapját.

Az erdőkertesi ingatlanra váró férfinak még volt egy találkozója a csalóval, ezért Móni a rendőrséggel is megosztotta az információkat, és megpróbálta elérni, hogy a találkozó során rajtaüssenek Erikán a rendőrök. Móni állítása szerint erre

felhívta őt a nyomozó, és elmondta neki, hogy jelentést készített az általa elmondottakról, de egyelőre nem tudnak mit tenni, mivel először fel kell venniük az összes károsult vallomását, majd értesíteni Erikát a lakcímén, hogy fáradjon be kihallgatásra.

Móni szerint elmondták neki, hogy csak akkor tudnak körözést kiadni Erika ellen, ha nem jelentkezik kihallgatásra, így előtte a rendőrség sem mehet ki a helyszínre, hogy letartóztassa a csalót. Móni elmondása szerint másnap ismét felhívta egy nyomozónő, és felszólította, hogy fejezze be az önbíráskodást. Így végül nem történt meg a szembesítés, miután pedig megszűnt a kapcsolata az erdőkertesi ingatlan iránt érdeklődő férfival, Erika ismét eltűnt a radarról.

Néhány perccel azután, hogy Móni elmesélte lapunknak a történteket, felhívták Gödről, mert Móni Facebook-posztja alapján a cikkünk elején említett Richárd ráismert a csalóra. Erika őt is a korábbiakhoz hasonló módon próbálta meg átverni: miután májusban jelentkeztek egy Dunakeszin található ingatlan hirdetésére, a csaló elmondta nekik, hogy az a ház már nem elérhető, de tud nekik mutatni Gödön egy másikat.

„Normálisnak tűnt és normális kérdéseket tett fel. Úgy látszott, hogy meg akar bizonyosodni róla, hogy ténylegesen megfelelő bérlői lennénk a háznak” – mondta. Richárdék még a helyszínen kifizették a foglalót, és abban maradtak, hogy júliusban tudnak majd beköltözni. Később Erika elérhetetlenné vált, ezért Richárd egy barátjával közösen próbálta meg kideríteni, hogy ki is lehetett a titokzatos ingatlanos, így találtak rá Móni bejegyzésére egy feketelistás, nem megbízható személyeket gyűjtő Facebook-csoportban.

Rajtaütés a Nyugatinál

Miután felvette Móniékkal a kapcsolatot, maga is elment feljelentést tenni a rendőrségre. Nem sokkal később érkezett egy hívás egy ismeretlen számról, és legnagyobb meglepetésére Erika volt a vonal másik végén. Richárd először nem tudta, hogyan reagáljon a helyzetre, de végül úgy tett, mintha nem tudna a csalásról. Richárd már az első találkozáskor kifizette a foglalót, de most megbeszélték, hogy az első havi bérleti díjat is átadja, ehhez pedig a Nyugati pályaudvar előtt fognak találkozni.

Richárd értesítette a rendőrséget az esetről. Ekkor már több hónapja tartott a nyomozás, és a szentendrei rendőröknek sikerült egy körözést is kiadniuk, ami alapján elkaphatták a csalót.

Richárd a találkozó reggelén bement a rendőrségre, és megbeszélték, hogyan zajlik majd az elfogás. Miután találkoztak a Nyugati pályaudvar előtt, Erika egy kávézóban akarta átvenni a pénzt, de Richárd nem volt hajlandó bemenni a Westendbe. Nem sokkal később megjelentek a rendőrök, és elfogták a csalót. Miközben igazoltatták, Richárd szerint Erika többször is elmondta, hogy nem ő az, akit keresnek, de a rendőrök végül elvitték a helyszínről.

A rendőrség lapunk megkeresésére elmondta, hogy jelenleg 19 sértettről van tudomások az ügyben, de Móni szerint a Szentendrei Rendőrkapitányság továbbra is keresi és várja a károsultak jelentkezését. A pár történetéhez hasonlóan a csaló gyakran többhavi bérleti díjat vagy foglalót kért az átvert bérlőktől, vagyis egy-másfél millió forinttal is megkárosíthatta az áldozatokat. A rendőrség arról is tájékoztatott, hogy csalás bűntette ügyében folyik a nyomozás Szentendrén, a csalót pedig a június 28-i elfogása óta letartóztatásba helyezte a bíróság.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!