Egy kétgyerekes családnak évi 960 ezer, az államnak 640 milliárd – ilyen lesz a családi adókedvezmény megduplázása

2024. július 28. – 09:49

Másolás

Vágólapra másolva

2025-ben megduplázzák a családi adókedvezményt (ha addig vége lesz az orosz-ukrán háborúnak) – jelentette be szombaton, Tusványoson elmondott beszédében Orbán Viktor. A miniszterelnök annyit tett hozzá: erre valószínűleg nem egy, hanem két lépésben kerül sor, de mindenképpen egy év alatt. Ez logikus módon azt jelentheti, hogy január elsejétől másfélszeresére, július elsejétől pedig kétszeresére emelkedik a mostani családi adókedvezmény összege.

A családi adókedvezmény alapvetően a gyereküket nevelő szülőknek jár, legkorábban a magzat 91 napos korától legkésőbb addig, amíg a gyerek leérettségizik. Az adókedvezmény összege a gyerekek számától függ:

  • egy gyerek esetén havonta 10 ezer forint;
  • két gyerek esetén havi 40 ezer forint;
  • három gyerek esetén havi 99 ezer forint;
  • háromnál több gyereknél gyerekenként 33 ezer forint és az anyának teljes adómentesség.

A családi adókedvezmény mértéke 2016 óta egy kis módosítást leszámítva alig változott. Azóta viszont egyrészt jelentősen nőttek a fizetések, másrészt átéltünk egy két év alatt 35 százalékos inflációt, amivel a 2016-ban meghatározott összegek relatív egyre kevesebbet érnek. (Többek között ennek köszönhető, hogy a román nettó bérek leelőzték a magyar nettó béreket.) A most bejelentett változással tehát a kormány az adókedvezmények fizetésekhez mért korábbi értékét igyekszik visszaállítani.

A duplázás következtében a családi adókedvezmény összege éves szinten:

  • egy gyereknél 120 ezerről 240 ezerre;
  • két gyereknél 480 ezerről 960 ezerre;
  • három gyereknél 1,188 millióról 2,376 millióra növekszik.

Ennyivel járhatnak tehát jobban ezek a háztartások, már ha rendelkeznek akkora adóalappal, amibe ez egyáltalán belefér.

Nagy kérdés viszont, hogy ezt miből fogja kifizetni a kormány, amikor lassan öt éve, a koronavírus-járvány óta nem bírják normális helyzetbe hozni a költségvetést. A 2022-es választás előtt még kiosztottak pár százmilliárd forintot, azóta viszont egyre-másra jelentik be a megszorításokat – legtöbbször természetesen nem a lakosságnak, hanem azoknak a cégeknek, amelyek aztán továbbhárítják azokat a lakosságra.

Na kérdés, hogy ebben a helyzetben honnan lesz pénz az adókedvezményre, és egyáltalán mennyi pénzbe kerül ez majd a magyar államnak. A 2024-es költségvetésből a Portfolio kereste ki az ide vonatkozó sort, ami szerint idén 318-323 milliárd forint kiadást jelent az adókedvezmény. A kedvezmények duplázásával

320 milliárd forintról nagyságrendileg 640 milliárd forintra nőne a magyar állam adókiesése.

Ha 2025-ben két lépcsőben duplázzák meg a kedvezményt, akkor az a jövő évi költségvetésben várhatóan még csak 240 milliárd forintnyi plusz kiadást jelent.

Az adókedvezmény bejelentése egyrészt összefüggésben lehet azzal, hogy a kormány már készül a 2026-os választásokra, és igyekszik egy kis pluszpénzzel megnyerni a neki fontos társadalmi csoportokat. Másrészt viszont összefügg azzal is, hogy az elmúlt időszakban rémesen kevés gyerek született Magyarországon, a fertilitási ráta is egyre rosszabb, ami rámutat a fideszes családpolitika hatástalanságára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!