Kifizetődőbb lehet lakást venni, mint bérelni Debrecenben és Pécsen egyetemi képzés idejére

2024. július 26. – 10:21

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszú távon jobban megérheti lakást venni, mint albérletet fizetni Pécsen és Debrecenben. Ezekben a városokban egy négyéves képzés ideje alatt többet fizetnének ki az érintettek egy albérletért, mintha önerővel hitelt vennének fel és azt törlesztenének. Mindez persze csak akkor lehetséges, ha a család anyagi lehetőségei lehetővé teszik a hitelfelvételt.

Az egyetemi városokban sok hallgató nem jut kollégiumi férőhelyhez, nekik általában az albérlet jelenti az alternatívát. Ugyanakkor a lakásvásárlásról sem szabad megfeledkezni, persze ehhez kezdetben nagyobb anyagi ráfordítás szükséges a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint.

A szakértő szerint Debrecenben körülbelül 30 millió forintért lehet hozzájutni egy 40 négyzetméteres garzonhoz. Ehhez hitelt jelenleg 176 ezer forintos havi törlesztőrészlettel tud igényelni egy nettó átlagkeresettel (448 700 forint) rendelkező család 20 évre. A hitelhez 6 millió forint önerő szükséges, ami a lakás árának 20 százaléka. Így a törlesztőrészlet 28 százalékkal alacsonyabb, mint egy átlagos ilyen méretű lakás Debrecenben. Ezekért az albérletként átlagosan 245 ezer forintot kellene kifizetni, havi 69 ezerrel többet. Így négy év alatt 3,3 millió forint lesz megspórolható összességében, ez a hitelhez szükséges önerő több mint fele.

Pécsen már 20,4 millió forintért lehet megvenni egy 40 négyzetméteres lakást, hitelt pedig 4,7 millió forintos önerővel lehet felvenni szintén a nettó átlagkereset igazolásával. Az így felvett hitel havi törlesztője 117 ezer forint, amely 33 ezer forinttal alacsonyabb, mint a város 150 ezer forint körüli albérletárai. Ez 22 százalékos megtakarítást jelent havi szinten, így négy év alatt 1,6 millió forint spórolható meg összesen.

Budapesten már nem ilyen egyszerű a helyzet, itt azok járhatnak jobban a vásárlással, akik magasabb keresettel rendelkeznek. A fővárosban átlagosan 41 millió forint kellhet egy lakás megvételéhez, a bank pedig 9 millió forintos önerőt kér ebben az esetben, a maradék 31 milliós összeg havi törlesztőrészlete pedig 227 ezer forint. Ehhez már nem elég a nettó átlagkereset, legalább 500 forintos keresetet kell igazolni a hitel felvételéhez. Ez a szakértő szerint 15 százalékkal lenne kevesebb az átlagos budapesti albérletáraknál, ami végül 2 millió forintos megtakarítást eredményezne a négy év elteltével.

Más egyetemi városokban, például Szegeden, Miskolcon vagy Győrben nem lehet ennyire jövedelmező ez a módszer, mert a hitel törlesztése és a lakbérek között nincs, vagy nem olyan nagy a különbség. Szegeden és Miskolcon nincs is nagy eltérés a kettő között, Győrben pedig csupán 3 százalékkal lenne alacsonyabb a hiteltörlesztés, mint a lakásbérlés. Ugyanakkor azt is érdemes lehet észben tartani, hogy az ingatlanárak emelkedésével egy megvásárolt lakás évekkel később többet érhet, így ez is jövedelmező befektetés lehet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!