Míg Miskolcon 90 ezer a legolcsóbb albérlet, addig Budapesten az alsó határ 148 ezer

2024. július 24. – 11:55

Másolás

Vágólapra másolva

Ma este fog kiderülni, hogy a továbbtanuló diákok közül kit, és melyik felsőoktatási intézménybe vettek fel. Ez azt is jelenti, hogy fiatalok száza fogja elhagyni hamarosan a családi fészket, és albérlet után nézni – már, aki megteheti. De hol, és mennyibe kerülnek az albérletek és a kiadó szobák? Az ingatlan.com legfrissebb elemzése szerint a diákok körében népszerű, legolcsóbb albérletek lélektani árszintje Budapesten 200 ezer, az egyetemvárosokban pedig 120 ezer forintnál jár.

„A bérleti díjak tempós drágulást produkáltak az elmúlt másfél évben. A KSH-ingatlan.com lakbérindexének legfrissebb, júniusi adatai szerint éves összevetésben 10 százalékkal kell többet fizetni egy-egy kiadó lakásért. Van pár tényező, ami viszont az egyetemisták és a főiskolások keze alá dolgozik. Egyrészt a kínálat tavalyhoz képest 21 százalékkal nagyobb, másrészt pedig a kínálat legolcsóbb negyedébe tartozó lakások bérleti díja sokkal kedvezőbb az átlagos albérletáraknál.” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az ingatlan.com adatai szerint a fővárosi kerületekben a bérleti díjak középértéke 168-330 ezer forint között mozog. Ezzel szemben a legolcsóbb albérletek havidíja legfeljebb 148-250 ezer forint. Azaz a kínálat legolcsóbb „negyedében” található lakások az átlagosnál 20-80 ezer forinttal olcsóbban elérhetőek a fővárosban.

A legkedvezőbb albérletárakkal a XVII., XX., XXI és XXIII. kerületben találkozhatnak a Budapestre költöző diákok. Ezekben a városrészekben legfeljebb 148-153 ezer forintba kerülnek a kiadó lakások.

Az egyetemvárosok piacát nézve kiderül, hogy Debrecenben a 245 ezer forintos átlagos lakbérek mellett a fiatalok akár 195 ezer forintos havidíjért is találhatnak lakást. Pécsen és Szegeden az olcsóbb árkategóriába eső lakásokért 129-140 ezer forint között kell fizetni, Győrben 160 ezer forintot, Miskolcon pedig legfeljebb 90 ezer forintot kell fizetni egy kevésbé drága albérletért.

Az lakás mellett szintén megoldás, ha valaki csak egy szobát bérel. Az ingatlan.com adatai szerint a fővárosban a kiadó szobák bérleti díja átlagosan közel 98 ezer forint. A bérelhető szobák ára a következőképp alakul a különböző kerületekben:

  • a VIII.-ben 93 ezer forint
  • XIII. -ban 100 ezer
  • XI.-ben 105 ezer
  • IV., a X. és XVII. kerületben 55-60 ezer.

Debrecen, Szeged és Győr szobapiacán egyaránt 60 ezer forint az egyhavi díj, Pécsen majdnem 76 ezer forint, ezzel szemben a Miskolcon szobát kereső diákok 45 ezres átlagösszeggel kalkulálhatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!