Kínának elege lett, a WTO-hoz fordulnak az elektromos autóikra kivetett amerikai védővámok miatt

2024. július 15. – 20:01

Másolás

Vágólapra másolva

Kína új szakértői testület felállítását kérte a Kereskedelmi Világszervezettől (WTO), hogy az segítsen rendezni a kínai elektromosautó-gyártás állami támogatása miatti nemzetközi nézeteltéréseket – írja a Reuters a kínai kereskedelmi minisztérium közlése nyomán.

Kína március végén indította el a WTO-vitát a témában, miután a Biden-kormány elfogadta az inflációcsökkentő törvénycsomagot (IRA), amellyel többek között sok milliárd dollárnyi adókedvezményt biztosítanak elektromos járművek vásárlásához és a cégeknek a megújuló energia előállításához. Az USA ugyanakkor nem szeretné, ha kínai gyártmányú kocsikat vennének az amerikaiak, a kínai elektromos autókra 100 százalékos védővámot vetettek ki, hogy kiszorítsák őket a piacról. Az ok hivatalosan az, hogy a kínai állam olyan nagy mértékben támogatja a szektort, hogy a piacibb alapon fejlesztett és gyártott amerikai/európai márkák versenyképtelenek a kínai kocsikkal szemben. Hasonló lépés az EU-ban is a levegőben van.

A friss közlemény szerint Kína nem tudott olyan egyezséget kötni az Egyesült Államokkal a tavasz óta zajló konzultációk során, amely biztosítaná villanyautó-iparának jogait és érdekeit, ezért a WTO-nál terjeszti elő ügyét.

Az IRA „kizárja a WTO-tagok, például Kína termékeit, mesterségesen állít kereskedelmi akadályokat, és felhajtja a zöld energiára való átállás költségeit” – írja a kínai kereskedelmi minisztérium hozzátéve: „Sürgetjük az Egyesült Államokat, hogy tartsa be a WTO szabályait, és ne ássa alá iparpolitikájával az éghajlatváltozással kapcsolatos nemzetközi együttműködést.”

Hogy a WTO-hoz fordulás mennyire erélyes fegyver 2024-ben, azt árnyalja, hogy a Világkereskedelmi Szervezet – a többi hasonló, második világháború után létrejött intézménnyel együtt – az utóbbi években egyre csak veszít a jelentőségéből. A WTO utolsó tárgyalási fordulója nagyjából húsz éve siklott ki, és az Egyesült Államok 2019 óta a szervezet vitarendezési eljárását is ellehetetlenítette.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!