Keddtől kötelező lesz az erősebb e-rollerek biztosítása

2024. július 15. – 13:28

Másolás

Vágólapra másolva

Csak biztosítással lehet használni a hazai utakon keddtől körülbelül 50 ezer elektromos rollert, az erről szóló igazolást minden rolleresnek magánál kell tartania. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) sajtóközleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy a rollereseknek a közúti ellenőrzések során be kell tudniuk mutatni a biztosításról szóló igazolást, de a bérlőknek is meg kell győződniük arról, hogy az adott járműre kötöttek-e biztosítást.

Az új szabályozás nem érint minden elektromos rollert: 14 km/óra tervezett sebesség felett a 25 kilogrammnál nehezebb rollerekre kell biztosítást kötni, 25 km/óra tervezett sebesség felett viszont tömegtől függetlenül mindegyikre. Az egyelőre nem tisztázott, hogy a hatóságok a helyszínen hogyan állapítják majd meg, hogy az adott járműnek mekkora a tervezett sebessége.

A biztosítási alkuszok eddigi tapasztalata alapján a rolleresek többsége évi 10 ezer forint alatt is találhat megfelelő kötelező biztosítást. A díjak mértéke jelentős mértékben eltér, mert vannak olyan biztosítók, amelyek nyilvánvalóan azért hirdetnek meg több százezer forintot elérő éves összegeket, mert nem szeretnének rolleres ügyfeleket.

Ennek oka a FBAMSZ szerint az lehet, hogy a rollerek használata nincs szabályozva a KRESZ-ben, így nehéz belőni a kockázat valódi mértékét.

Az FBMASZ szerint nem csak azért fontos kifizetni az elektromos rollerek kötelező biztosítását, hogy elkerüljük a büntetést, hanem azért is, mert a rollerekkel akár milliós károkat is lehet okozni: a kisméretű kerekek és a rossz útburkolat miatt „szinte bizonyos”, hogy előbb-utóbb mindenki átél kisebb-nagyobb balesetet. Fontos észben tartani, hogy a kötelező biztosítás csak a másoknak okozott károkat téríti, a rollereseknek érdemes balesetbiztosítást is kötni.

Az e-rollerek biztosítási díjait gazdájuk lakóhelye is befolyásolja. Budapesten, ahol ezeknek az eszközöknek nagyjából 39 százaléka található várhatóan többet, míg vidéken kevesebbet kell fizetni.

Az új szabályok értelmében a roller használója felel azért, hogy rollere rendelkezik-e kötelező biztosítással, ezt a közúti ellenőrzés során a biztosítótól kapott papíralapú vagy elektronikus igazolással kell igazolnia. Bérrollerek esetében a biztosítást a bérbeadó cég köti meg, de elvileg ebben az esetben is az ügyfél felelőssége, hogy a kölcsönzés megkezdése előtt meggyőződjön a biztosítás meglétéről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!