Nyártól kötelező biztosítás kell egyes elektromos rollerekre

2024. május 13. – 16:36

Másolás

Vágólapra másolva

Bővül azoknak a járműveknek a köre július 16-tól, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni – hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) hétfői közleményében.

A szervezet jelezte: az április 30-án kihirdetett új rendelkezések szerint egyes mikromobilitási eszközökre, egyebek mellett bizonyos elektromos rollerekre is kiterjed majd a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb). A jármű nettó tömege, illetve tervezési sebessége dönti el, hogy szükséges-e felelősségbiztosítást kötni az adott járműre.

Minden üzemben tartó saját felelőssége, hogy ellenőrizze gépjárműve nettó tömegét, illetve tervezési sebességét.

Mivel teljesen új rendelkezésről van szó, a biztosítók június 8-ig állítják össze a mikromobilitási eszközökre vonatkozó díjtarifájukat.

Jelenleg megbecsülni sem lehet, milyen biztosítási díjjal köthető kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás az érintett járművekre.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló törvény szerint olyan gépjármű esetében, amelyet nem vettek hatósági nyilvántartásba, vagyis nincs rendszáma, a mindenkori használó is üzemben tartónak minősül. Ezért használat előtt mindenképpen meg kell győződni arról, hogy a járműnek kell-e, illetve van-e kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása. (MTI)

Frissítés: A Mabisz oldalán ugyan nem találtunk ilyen közleményt, de a Signal IDuna Biztosító honlapja az Európai Unió 2021. november 24-i a gépjármű-felelősségbiztosításról szóló Irányelv módosítására hivatkozik, és a biztosító szerint a rollerekre akkor kell biztosítást kötni, ha

  • a 25 kg-ot NEM meghaladó saját tömegű jármű tervezési sebessége meghaladja a 25 km/órás sebességet, vagy
  • a 25 kg-ot meghaladó saját tömegű jármű tervezési sebessége meghaladja a 14 km/órás sebességet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!