Berendelte az üzemanyag-kereskedőket magához Nagy Márton

2024. július 8. – 20:11

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter hétfőn behívatta hivatalába a magyar üzemanyag-kereskedők képviselőit, a Magyar Ásványolaj Szövetség, köztük a Mol képviselőit, továbbá a Független Benzinkutak Szövetségének megbízottjait – közölte a tárca az Index szerint. Mindezt a magas üzemanyagárak miatt tette.

Nagy már korábban megállapította, hogy a szomszédos országok átlaga feletti a hazai üzemanyagár, a benzin 8, a gázolaj 15 forinttal drágább (618 forintos 95-ös benzinnel és 631 forintos dízellel számolt). Nagy egyébként megfontolásra érdemesnek tartotta a kutasoktól azt a felvetést, hogy a heti helyett havi összevetéseket végezzenek.

A miniszter azonnali lépéseket vár az üzemanyag-kereskedőktől, „hogy ezt az elfogadhatatlan és igazságtalan helyzetet megszüntessék”. Ugyanis szerinte a kormány törte le a magas árakat, ezért lehet április óta 30-32 forinttal olcsóbban tankolni. Nagy állítja, ezt az üzemanyag-kereskedők árpolitikája és magatartása veszélyezteti. Márpedig ha nem közelítenek majd a magyar árak a szomszédos országokéihoz, a kormány kész lesz szabályozói eszközökkel beavatkozni.

Az üzemanyagárak kérdése hónapok óta téma az NGM-ben. Nagy Márton április közepén beszélt arról, hogy nincs kizárva egy újabb üzemanyagárstop, majd néhány nappal később egy sajtóeseményen azzal folytatta, javasolni fogja, hogy a kormány avatkozzon be az árakba a következő kormányülésen. Ez akkor végül elmaradt, helyette felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat „önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz” a lehető legrövidebb időn belül.

Két héttel később elmondta, hogy a kormány áttekintette az üzemanyagárak helyzetét, és arra jutott, hogy az üzemanyag-kereskedők alkalmazkodtak a kéréséhez, annak eleget téve közelítették áraikat a szomszédos országok átlagáraihoz. A bejelentés napján újabb árcsökkentést jelentettek be a kereskedők, ez a 95-ös benzin esetében 616, a gázolajéban 607 forintot jelentett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!